Elítélték a Krímbe vezető távvezetékek felrobbantásának megszervezőjét

Külföld, 2020.12.10

Tizenkilenc évi, szigorított büntetés-végrehajtási intézetben letöltendő szabadságvesztésre ítélte távollétében csütörtökön a krími legfelsőbb bíróság Lenur Iszljamov üzletembert, akit azzal vádoltak, hogy 2015-ben ő szervezte meg ukrán területen a félszigetre vezető elektromos távvezetékek felrobbantását.

A bíróság emellett helyt adott a vádlott ellen indított polgári kereseteknek, több mint 52 millió rubel (több mint 208 millió forint) bírság kifizetésére kötelezve az "energiablokád" okozta kár miatt. Orosz sajtóértesülések szerint az Oroszországban köröztetett Iszljamov jelenleg Kijevben él.

Iszljamov ügyvédje, Nyikolaj Polozov közölte, hogy ügyfele politikai indíttatásúnak tartja a pert, az ellene emelt vádakat - a diverzió és fegyveres alakulat megszervezését, valamint a nyilvános lázítást - nem tekinti bizonyítottnak, és nem ismeri el az orosz bíróság joghatóságát az általa megszállt ukrán területnek tekintett Krímben.

A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el. 2015. november 15-én a villamos energiával akkor még Ukrajnából ellátott terület összes településén megszűnt az áramszolgáltatás, miután az oda vezető két távvezetékeket felrobbantották.

A félszigeten 2016. május végéig rendkívüli állapot volt, amelyet Oroszország úgy oldott meg, hogy a Kercsi-szoroson át több szakaszban "energiahidat" épített ki a Krímmel.

Iszljamov, a krími tatár ATR televízió tulajdonosa, aki korábban egy bankot is birtokolt, a félsziget elcsatolása után, 2014 áprilisában és májusában Szergej Akszjonov kormányának miniszterelnök-helyettese volt. Posztjára az Oroszországban azóta betiltott krími tatár medzslisz kvótája alapján került. Miután helyét a kabinetben Ruszlan Balbek vette át, a medzslisz ellenében létrehozott Krím Nemzedék képviseletében, Iszljamov Ukrajnába távozott.

Az orosz nyomozati anyag szerint Iszljamov a távvezetékek felrobbantása mellett a félsziget "élelmiszerblokádjában" is kulcsszerepet játszott: az általa létrehozott Aszker (harcos) elnevezésű szervezet aktivistái Ukrajna déli területein 2015 szeptemberében feltartóztatták a Krímbe tartó teherautókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!