Eljárás indult Párizsban egy Törökországból hazatoloncolt francia dzsihadista nő ellen

Külföld, 2021.08.24

Eljárás indult egy francia nő ellen augusztus 13-án Párizsban, mert 2014-ben két gyerekével együtt Szíriában csatlakozott a dzsihadistákhoz. A nőt a török hatóságok adták át Franciaországnak - erősítette meg kedden a francia országos terrorellenes ügyészség a Le Parisien című napilap értesülését.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a 32 éves Lolita C. ellen terrorista bűnszövetkezet és szülői kötelezettség elmulasztásának gyanújával indult eljárás, a nő előzetes letartóztatásba került. Négy gyermekét, akik közül kettő Szíriában született, a gyermekvédelmi szakszolgálat vette gondozásba.

Lolita C.-t augusztus 10-én toloncolták haza a török hatóságok. A Le Parisien című napilap szerint a nő a normandiai Rennes-ben született, 2009-ben tért át az iszlám hitre, és 2014-ben utazott el két gyerekével Szíriába, ahol hozzáment az Iszlám Állam terrorszervezet strasbourgi csoportjának egyik tagjához, Lakhdar Sebouaihoz, aki pedig 2013 decemberben érkezett Szíriába.

Az Abu Ali al Faransi harci nevet viselő férfit, aki a 2015. november 13-án 130 áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot elkövető kommandóval is kapcsolatban állt, azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban megrendelt a párizsi agglomerációban egy - később meghiúsított - merényletet. A három férfit, akinek a támadást végre kellett volna hajtania, februárban a különleges esküdtszék 22 és 30 év közötti börtönbüntetésre ítélte.

Az Iszlám Állam 2019-es bukása után a Le Parisien szerint Lolita C. egy, a kurdok által felügyelt táborba került Szíria északi részén. Innen néhány hónappal később, a török katonai erők offenzívája nyomán kialakult káosznak köszönhetően elmenekült, s a török határ közelében telepedett le. Nyolc hónappal később azonban feladta magát a török hatóságoknak, akik egy év fogva tartás után kitoloncolták Franciaországba.

Csaknem háromszáz dzsihadistát küldtek haza 2014 óta a török hatóságok Franciaországba, a két ország között aláírt megállapodás értelmében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!