Ellenzéki jelöltek bejegyzését utasította el a moszkvai választási bizottság

Külföld, 2019.07.16

Elutasította 27 képviselő-testületi jelölt bejegyzését keddre a szeptemberben esedékes helyi képviselő testületi  választásokra a moszkvai választási bizottság.

Az elutasított aspiránsok között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

Jasin esetében a választási testület azt kifogásolta, hogy a jelölését támogató aláírások között a megengedett 10 helyett 11,5 százalék volt a érvénytelenek aránya. A politikus a maga részéről a bizottságot vádolta meg szabálytalansággal.

Az elutasítások miatt vasárnap Moszkva központjában tiltakozó megmozdulást rendeztek, amelynek részvevői közül egyes források közül 25, mások szerint 38 embert előállítottak. köztük volt Jasin, Zsdanov és Szobol is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy az elnöki hivatal figyelemmel követi az eseményeket, ám nem avatkozik be a választási helyi bizottságok munkájába, amelyek szerinte a törvénynek megfelelően járnak el.

Szeptemberben az Oroszországi Föderáció 45 szövetségi régiójában 74 kampányt tartanak majd. Tizennyolc régióban a legmagasabb szintű vezető tisztségviselőket, 13-ban a regionális törvényhozás képviselőit, 22-ben adminisztratív központok önkormányzati képviselőit, 3-ban pedig ilyen központok vezetőit választják majd meg. A választópolgárok emellett az Állami Duma (a szövetségi parlament) négy egyéni választókörzetének sorsáról döntenek pótválasztáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!