Elnézést kért a londoni kormányfői hivatal a királynőtől a férje temetése előtti partikért

Külföld, 2022.01.14

Elnézést kért pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala II. Erzsébet királynőtől, amiért tavaly két partit is rendeztek az uralkodó néhai férje, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén.

A brit belpolitikában szinte példátlan gesztus közvetlen előzményeként a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteken megírta, hogy tavaly április 16-án hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack, a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatójának távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

A lap nem cáfolt értesülése szerint a két parti "egybeolvadt", és az egyik jelenlévő az est folyamán bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe, hogy bort vásároljon a rendezvényre.

Boris Johnson nem volt jelen a partikon, de a Downing Street szóvivője pénteki nyilatkozatában "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy a királynő férjének halála utáni nemzeti gyász idején ilyesmi történt a kormányfői hivatalban.

A szóvivő utalt arra, hogy a bocsánatkérést kormányzati illetékesek tolmácsolták az uralkodónak.

Fülöp herceg, aki csaknem 74 évig élt házasságban II. Erzsébet királynővel, tavaly április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel hunyt el a windsori királyi rezidencián.

Az edinburghi hercegtől április 17-én, a Downing Street-i partik másnapján vettek végső búcsút, és a királynő a koronavírus-járvány miatt akkoriban érvényben volt távolságtartási szabályokat betartva egyedül ült a windsori kastély Szent György-kápolnájában, a gyászszertartás helyszínén.

A férjét magányosan gyászoló uralkodó fotója annak idején bejárta a világsajtót, és a brit lapok az elmúlt napokban ismét gyakran közölték, miután az utóbbi időszakban napvilágot látott értesülések szerint a Downing Streeten több más partit és összejövetelt is tartottak a járvány megfékezését célzó tilalmak időszakaiban.

Boris Johnson miniszterelnök a héten, a londoni alsóházban személyesen is elnézést kért az egyik olyan kerti partiért, amelyet a 2020 tavaszán elrendelt országos zárlat idején rendeztek a kormányfői hivatalban.

Néhány héten belül három ilyen botrány robbant ki Johnson körül.

Decemberben nyilvánosságra került egybehangzó sajtóértesülések szerint 2020 karácsonyán, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori újabb szigorú korlátozások megsértésével is rendeztek egy partit a Downing Streeten.

A nemzeti gyász és a még érvényben lévő korlátozások idején tartott tavaly áprilisi összejövetel botrányának pénteki kipattanása után Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője közleményben szólította fel Johnsont arra, hogy távozzon a miniszterelnöki tisztségből.

Hasonló felhívások az előző ügyek ismertté válása óta is rendre elhangzanak még a kormányfő saját politikai hátországa, a kormányzó Konzervatív Párt soraiból is, és legalább egy konzervatív alsóházi képviselőről tudható, hogy hivatalosan bizalmi szavazást kezdeményezett Johnson ellen a tory frakción belül.

A legfrissebb felmérés szerint a britek egyértelmű többsége - köztük a Johnson vezette Konzervatív Párt szavazóinak egyharmada is - a miniszterelnök lemondását szeretné.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov e héten ismertetett vizsgálata szerint a brit választók 56 százaléka pártolná Johnson távozását, és csak 27 százalék marasztalná hivatalában a kormányfőt.

A teljes mintán belül a Munkáspárt szavazóinak 82 százaléka, a Konzervatív Párt támogatóinak 33 százaléka szorgalmazta Boris Johnson lemondását.

A YouGov új felmérése azt is kimutatta, hogy a Labour 10 százalékpontos - kilenc éve nem mért - támogatottsági előnyben van a konzervatívokkal szemben: a Munkáspártra a választók 38 százaléka voksolna, a Konzervatív Pártra viszont csak 28 százalék adná a szavazatát egy mostani parlamenti választáson.

A konzervatívok támogatottsága egy hónap alatt 5 százalékponttal esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!