Előrehozott tartományi választást sürgetnek Türingiában a német CDU és a CSU vezetői

Külföld, 2020.02.05

Előrehozott helyi törvényhozási (Landtag-) választást sürgettek a németországi Türingia tartományban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői szerdán, miután csak az Alternatíva Németországban (AfD) nevű párt képviselőinek szavazataival sikerült új tartományi miniszterelnököt választani.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára Berlinben tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - amelynek helyi vezetője, Thomas Kemmerich az AfD támogatásával megszerezte a kormányfői tisztséget - "a tűzzel játszott, és politikailag lángba borította Türingiát és az egész országunkat".

Élesen bírálta a CDU azon türingiai Landtag-képviselőit is, akik az FDP-s jelöltre voksoltak, és így együtt szavaztak olyan "nácikkal", mint Björn Höcke, az AfD Landtag-frakciójának vezetője.

Aláhúzta, hogy az egyetlen megoldás az előrehozott választás.

Előrehozott választást sürgetett ki Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU vezetője is, aki Münchenben tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a történteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!