Előrehozott tartományi választást sürgetnek Türingiában a német CDU és CSU vezetői

Külföld, 2020.02.05

Előrehozott helyi törvényhozási (Landtag-) választást sürgettek a németországi Türingia tartományban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői szerdán, miután csak az Alternatíva Németországban (AfD) nevű párt képviselőinek szavazataival sikerült új tartományi miniszterelnököt választani.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára Berlinben tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) - amelynek helyi vezetője, Thomas Kemmerich az AfD támogatásával megszerezte a kormányfői tisztséget - "a tűzzel játszott, és politikailag lángba borította Türingiát és az egész országunkat".

Élesen bírálta a CDU azon türingiai Landtag-képviselőit is, akik az FDP-s jelöltre voksoltak, és így együtt szavaztak olyan "nácikkal", mint Björn Höcke, az AfD Landtag-frakciójának vezetője. A CDU szövetségi szervezete mindig is egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy "semmiféle együttműködés nem lehet az AfD-vel, mert alapvetően ellentétes lenne a keresztény és a demokratikus értékekkel" - mondta.

Az erfurti Landtagban tartott szerdai választás eredménye "nem nyújt alapot a stabil kormányzáshoz és a polgári politikához" - tette hozzá Paul Ziemiak, aláhúzva, hogy az egyetlen, és a Türingia számára legjobb megoldás az előrehozott választás.

Német hírportálok beszámolói szerint hasonlóképpen nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök, a szövetségi kormány védelmi minisztere is, aki Strasbourgban újságíróknak elmondta, hogy a CDU türingiai tartományi parlamenti képviselői a párt szövetségi szervezetének "javaslatai, követelései és kérései" ellenére szavaztak együtt az AfD-vel.

A CDU elnöke hozzátette: úgy véli, megbeszéléseket kell folytatni arról, hogy "nem az előrehozott választások jelentik-e a legtisztább kiutat ebből a helyzetből".

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU vezetője müncheni nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte és gátszakadásként értékelte a történteket. Mint mondta, az FDP kalandorpolitikát folytat, és kiszolgáltatja magát az AfD-nek, és a CDU tekintélyét is súlyosan rombolja, hogy együtt szavazott az AfD-vel. Kiemelte, hogy a CSU semmiképpen nem bocsátkozna ilyen kalandokba szövetségi szinten, a leghatározottabban elutasítja az együttműködést az AfD-vel.

Hozzátette: az erfurti miniszterelnök-választás nem járult hozzá ahhoz, hogy kormányozható legyen Türingia, ezért "a legjobb és legőszintébb válasz az előrehozott választás".

Megjegyezte, "rossz csillagzat alatt született" az egész vállalkozás, amit az is jelez, hogy egy olyan párt politikusa kerülhetett a kormányfői tisztségbe, amely csupán a Landtagba bejutáshoz minimálisan szükséges 5 százalékot szerezte meg a helyi törvényhozási választáson.

Hozzáfűzte, elgondolkodtató, hogy az FDP 2017-ben szövetségi szinten elutasította a kormányzati együttműködést a CDU/CSU pártszövetséggel és a Zöldekkel, most viszont az AfD támogatásával juttatja egy politikusát tartományi miniszterelnöki tisztségbe.

Christian Lindner, az FDP elnöke elutasította a bírálatokat. Kijelentette, hogy pártja nem tárgyal és nem működik együtt az AfD-vel. Felszólította a CDU, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek türingiai szervezetét, hogy Thomas Kemmerich felkérésének eleget téve kezdjenek megbeszéléseket az FDP-vel a közös - kisebbségi - kormányzás lehetőségéről.

Hozzátette, hogy előrehozott választást kell tartani, és hogy a három párt nem hajlandó tárgyalni az FDP-vel.

Türingiában a tavaly októberi Landtag-választáson elveszítette a többségét az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a szociáldemokraták és a Zöldek 2014-ben alakított koalíciója. Hosszú egyeztetés után úgy döntöttek, hogy megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. A CDU és az FDP támogatásában reménykedtek a szerdai miniszterelnök-választáson.

A 90 tagú Landtagban Bodo Ramelow ügyvezető miniszterelnök, a Baloldal jelötje az első fordulóban 43 szavazatot kapott, Christoph Kindervater, az AfD által támogatott független jelölt pedig 25 szavazatot, míg 22 képviselő tartózkodott, a szavazás így eredménytelen volt.

Nem hozott eredményt a második forduló sem, amelyben Bodo Ramelow 44, Christoph Kindervater 22 szavazatot kapott, és 24 képviselő tartózkodott.

A tartományi alkotmány szabályai alapján a harmadik fordulóban az a jelölt szerzi meg a kormányfői tisztséget, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az FDP ebben a fordulóban elindította Thomas Kemmerich-et, a párt tartományi szervezetének és Landtag-frakciójának vezetőjét, akit a CDU is támogatott, az AfD pedig kihátrált saját jelöltje mögül. Christoph Kindervater így egyetlen szavazatot sem kapott, egy képviselő tartózkodott, Bodo Ramelow 44 szavazatot gyűjtött be, Thomas Kemmerich pedig eggyel többet, 45 szavazatot kapott és így megszerezte a kormányfői tisztséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!