TV műsor

Előrelépés vagy porhintés? - Ana Brnabic, Szerbia első női miniszterelnöke - PORTRÉ

Külföld, 2017.06.29

Letette hivatali esküjét csütörtökön Ana Brnabic, Szerbia első női miniszterelnöke. A kormányhoz közeli média ezt a Nyugathoz történő közeledésnek, az európai integráció felé tett újabb lépésének tekinti, míg az ellenzéki sajtó szerint porhintésről van szó, hiszen az új kormányfőt Aleksandar Vucic köztársasági elnök irányítja majd a háttérből, és megbízatása csak a következő előrehozott parlamenti választásig terjedő időszakra, azaz csupán néhány hónapra szól.

Ana Brnabic 1975. szeptember 28-án született Belgrádban. A szerb főváros Ötös Számú Gimnáziumába járt, ezt követően az Egyesült Államokban folytatta egyetemi tanulmányai. 1998-ban üzleti adminisztráció szakon szerzett diplomát, majd Nagy-Britanniában tanult tovább marketing szakon. 2002-ben tért vissza Szerbiába.

Előbb különböző szervezetek önkormányzati és területfejlesztési projektjeiért felelt, majd 2011-ben a Continental Wind Serbia nevű amerikai cég belgrádi irodájában helyezkedett el, 2013-ban pedig átvette a cég vezetését. A vállalat egy szélerőműpark létrehozásán dolgozik a vajdasági Kevevárán (Kovin). Ana Brnabic ugyan már nem a cég munkatársa, jelenleg is a megújuló energiaforrások fejlesztésének egyik legnagyobb támogatója az országban. Emellett a számítástechnika, illetve az IT-szektor fejlesztése mellett kardoskodik minden lehetséges alkalommal.

2016 augusztusában az Aleksandar Vucic vezette kormány közigazgatási és helyi önkormányzati miniszterévé nevezték ki. Párton kívüli személyként a közvélemény "üdítőnek" nevezte jelenlétét a szerb belpolitikában. Munkatársai szerint nyitott és közvetlen, és az utóbbi majdnem egy évben sikerült elnyernie még azoknak az újságíróknak a szimpátiáját is, akik az első pillanattól kezdve támadták, Ana Brnabic ugyanis az első szerb politikus, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

Aleksandar Vucic elnök indoklása szerint azért Ana Brnabicot kérte fel kormányalakításra - amire azért volt szükség, mert Vucic miniszterelnökként indult az áprilisi elnökválasztáson, és megnyerte azt -, mert szorgalmas, jól és gyorsan végzi munkáját, és nem utolsó sorban lojális hozzá. Brnabic felkérése az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párton (SNS) belül is meglepetést okozott, ám a kezdeti döbbenetet később a lelkesedés váltotta fel, és a SNS politikusainak mindegyike igyekezett Ana Brnabic mellett felszólalni és dicsérni hozzáértését.

A 250 fős törvényhozás 157 tagja szavazta meg csütörtökön az új kormányt. Az ellenzék mellett a kormánykoalícióhoz tartozó Dragan Markovic, az Egységes Szerbia nevű párt elnöke ellenezte a leszbikus miniszterelnök kinevezését. Dragan Markovic korábban kijelentette: szerinte egy miniszterelnök jó házigazda kell, hogy legyen, aki tudja, mi a család, és vannak gyerekei.

Ana Brnabic a felkérést követően azt mondta, hogy Aleksandar Vucic kérésére lépett be a kormányba, mert az ő csapatához akart tartozni. Szerinte Vucic erőt vitt a kormányba, s noha népszerűtlen, de szükséges intézkedéseket vezetett be, a gazdasági mutatók őt igazolják. Hozzátette: ezt az irányvonalat kívánja ő is követni miniszterelnökként.

Szorgalmát bizonyítja, hogy a hírek szerint a Nagy-Britanniában töltött évei alatt szórólaposztással, valamint könyvtári kisegítő munkával egészítette ki jövedelmét. Mint mondta: ott tanulta meg, egyik munka sem szégyen, hiszen előfordulhat, hogy "egyik nap még vállalatvezető vagy, másnap viszont már felszolgálóként dolgozol". Úgy fogalmazott: a miniszteri munka abban különbözik bármelyik másik munkától, hogy előbbiben határozott időre szól a megbízatás, és ha valamit nem sikerül megvalósítani, nem biztos, hogy lesz további négy év arra, hogy kijavítsák a hibákat.

Az ellenzék azzal támadta, hogy semmi fontosat nem tett, semmilyen eredményt nem mutatott fel miniszterként, ezért "nem érdemli meg" a miniszterelnöki széket. Ugyanakkor Ana Brnabic tízhónapos minisztersége idején legalább két olyan eljárást vezetett be, amely könnyebbé teszi a szerbiai állampolgárok életét. Az e-beba rendszer egy elektronikus anyakönyvezési rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a kismamák már a kórházban, közvetlenül szülés után ingyenesen anyakönyveztessék gyermeküket anélkül, hogy a különböző hivatalokban sorba kellene állniuk. Az úgynevezett e-zup pedig hat állami szerv adatbázisát köti össze, így ügyintézéskor nem kell a különböző hivatalokban kikérni az adatokat. A rendszer az év végéig minden önkormányzatban elérhetővé válik, és ezzel a tervek szerint évente 245 millió dinárnyi illetéket, 6,7 millió papírlapot és körülbelül 6 millió órányi várakozási időt lehet majd megspórolni. Kormányprogramjában Ana Brnabic az elektronikus ügyintézés további fejlesztését jelentette be.

Az ellenzék szerint Ana Brnabicot Aleksandar Vucic kizárólag azért kérte fel kormányalakításra, hogy elősegítse Szerbia európai integrációját, a Nyugat szemében ugyanis pluszpontokat jelenthet, hogy az új miniszterelnök nő, akárcsak az, hogy vállaltan leszbikus. Egyes elemzők szerint egyébként az új miniszterelnök nem tölti majd ki mandátumát, várhatóan ugyanis a jövő tavasszal, a belgrádi helyhatósági választással egy időben előrehozott parlamenti választást is tartanak a nyugat-balkáni országban, amit az előrejelzések szerint a Szerb Haladó Párt nyerhet meg, s akkor az SNS soraiból választanak majd miniszterelnököt is.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!