Előzetes letartóztatásba helyeztek erőszakos cselekmények előkészítésével gyanúsított katalán szeparatistákat

Külföld, 2019.09.26

Előzetes letartóztatásba helyezett a madridi központi büntetőbíróság csütörtökön hét katalán szeparatistát, akiket erőszakos cselekmények előkészítésével gyanúsítanak.

Mindannyiukat hétfőn vették őrizetbe a hatóságok több Barcelona környéki településen egyszerre végrehajtott akciók keretében.

A csendőrök a házkutatások során olyan anyagokat találtak, amelyekről a szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy robbanószerkezetek gyártására alkalmasak. Emellett terveket és összegyűjtött információkat találtak középületekről, például egy csendőrségi laktanyáról.

A gyanúsítottak közül ketten beismerték a robbanóanyagok vásárlását, valamint azt, hogy megpróbálkoztak robbanószerkezetet készíteni.

Hangsúlyozták: céljuk az volt, hogy tervezett akciójukkal "zajt csapjanak", de anélkül, hogy bárki is megsérülne.

A többiek nem tettek vallomást.

A bíróság robbanóanyag birtoklása és gyártása, közveszélyokozásra irányuló összeesküvés, valamint terrorszervezethez tartozás bűncselekmények gyanúja miatt döntött az előzetes letartóztatás mellett.

A madridi bíróság épületének közelében csütörtökön több tucatnyian gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az eljárás ellen, köztük katalán és baszk nacionalista párti politikusok.

Quim Torra katalán elnök szerdán a barcelonai parlamentben ítélte el a szeparatisták elleni hatósági fellépést. "Elfogadhatatlan, hogy újból kriminalizálni akarják a függetlenségi mozgalmat" - mondta.

Az őrizetbe vett személyek a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoporthoz köthetők, amely különböző utcai mozdulásokra, tiltakozásokra készül a katalán függetlenségi vezetők elleni perben októberben várható ítélet miatt.

A független katalán köztársaság azonnali megteremtését követelő CDR tavaly márciusban tűnt fel, miután lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt a legfelsőbb bíróság vádat emelt 25 katalán politikus ellen.

A csoport elégedetlen a jelenlegi függetlenségi katalán kormánnyal is, egy évvel ezelőtt Quim Torra elnök lemondását követelték.

Tiltakozóakcióik során több alkalommal is közutak forgalmát blokkolták
élőlánccal, barikádokkal, felgyújtott autógumikkal, továbbá mások által szervezett békés tüntetéseket zavartak meg kapucnis, arcukat elkendőző tagjaik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!