Első ízben vesznek részt külföldi hadgyakorlaton Szerbiában Sz-400-as Pancir-Sz típusú légvédelmi ütegek

Külföld, 2019.10.24

Első ízben vesznek részt külföldi hadgyakorlaton Sz-400-as orosz légvédelmi ütegek és Pancir-Sz típusú önjáró légvédelmi harcjárművek, a fegyverrendszerek már megérkeztek Szerbiába - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a légvédelmi hadosztály fegyvereit a Belgrád melletti Batajnica légi támaszpontra szállították, és a Szláv Pajzs-2019 (Szlavjanszkij scsit-2019) fedőnevű közös hadgyakorlat második szakaszában vetik be őket. Egy szerb-orosz légvédelmi kontingens kötelékében fogják védeni a térség légterét, a légi célpontok észlelése, követése, azonosítása és megsemmisítése lesz a feladatuk.

A Szláv Pajzs-2019 hadgyakorlatot most tartják meg első ízben. Két szakaszban bonyolítják le: az első szeptemberben volt a dél-oroszországi Asztrahán megyében, a második fázis pedig október 29-ig tart Szerbiában.

Aleksandar Vucic szerb államfő újságírók kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a fegyverek már megérkeztek Szerbiába, és pénteken személyesen is megtekinti az Sz-400-as rakétákat, a következő napon pedig a Pancirokat is megnézi, amelyekből - jegyezte meg - Szerbia már rendelt Oroszországtól.

A B92 rádió-televízió honlapján videofelvételt tett közzé arról, amint egy An-124 Ruszlan típusú teherszállító repülőgép rámpáján legördül egy Sz-400-as rakétákat szállító katonai jármű.

Az orosz légvédelem gerincét képező Sz-400 Triumf rakétarendszert a kilencvenes években fejlesztették ki az oroszországi Almaz tervezőirodában. A fegyverrendszer minden korszerű légi és űrbéli támadás elhárítására képes több száz kilométeres távolságból, bármilyen magasságban. A Pancir-SZ önjáró légvédelmi harcjármű rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákkal, illetve légvédelmi ágyúval van felszerelve. Feladata a gyalogsági, páncélos és légvédelmi erők védelme alacsonyan támadó repülőgépek, helikopterek és manőverező robotrepülőgépek ellen. A fegyverrendszert 2012-ben rendszeresítették az orosz hadseregben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!