Eltérő eredményeket jósolnak az utolsó felmérések az ukrán parlamenti választások előtt

Külföld, 2019.07.16

A vasárnapi ukrán parlamenti választás előtt nyilvánosságra hozott két friss felmérés eltérő eredményt mutat arról, hogy mely pártok kerülhetnek be a törvényhozásba: míg a Razumkov központ szerint a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) a harmadik befutó helyre esélyes csaknem 9 százalékos támogatottsággal, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) kedden közzétett felmérése szerint ez a párt el sem éri a bejutáshoz szükséges, ötszázalékos küszöböt.

Abban mindkét közvélemény-kutató egységes, hogy a népszerűségi listát továbbra is magasan a Volodimir Zlenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) vezeti, ám a számok erősen eltérnek: a Razumkov szerint a támogatottsága a biztos választók körében 41,5, míg a KMISZ szerint 52,3 százalékos.

A második helyen - szintén változatlanul - a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért nevű párt áll, a Razumkov mérése szerint 12,5, a KMISZ adatai alapján 10,3 százalékkal.

Innen lefelé ismét jelentősebben eltérő eredményeket hozott a két intézet felmérése. A Razumkov központ szerint a harmadik helyen a Hang (Holosz) áll 8,8 százalékkal, szorosan mögötte Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártja 8,3, és Julija Timosenko volt kormányfő Haza (Batykivscsina) pártja 7 százalékkal. Közel a bejutási küszöbhöz, 4,6 százalékos támogatottságot mértek Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártjának.

A KMISZ felmérése viszont azt az eredményt hozta, hogy a biztos választók 7,9 százaléka támogatja Porosenko pártját, Timosenkóét 5,8, Szmeskóét 5,1, míg a Holoszt csupán 4 százalék.

A KMISZ a felmérést július 3-13. között, a Razumkov július 5-11. között végezte.

Közben a Központi Választási Bizottság (CVK) lezárta kedden a nemzetközi megfigyelők regisztrálását a vasárnapi választásra. A CVK által közölt adatok szerint az előrehozott parlamenti választáson 1719 külföldi megfigyelő vesz részt 22 nemzetközi szervezettől, valamint 117-en 12 külföldi ország képviseletében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!