Elutasította Törökországban az illetékes hatóság a helyhatósági választás isztambuli eredményeinek teljes érvénytelenítését célzó ellenzéki kérelmet

Külföld, 2019.05.13

Elutasította hétfőn Törökországban a Legfőbb Választási Tanács (YSK) a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) azon kérelmét, amely a március 31-ei helyhatósági választás összes isztambuli eredményének érvénytelenítését célozta - jelentette az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

A CHP múlt szerdán azt nehezményezte, hogy az YSK két nappal korábban, hétfőn, a kormánypárt fellebbezésének helyt adva csak a főpolgármester személyére vonatkozó eredmény érvénytelenítését rendelte el.

Miután a testület - török sajtóértesülések alapján - a szavazatszámláló bizottságok összetételében mutatkozó szabálytalanságokra hivatkozva hozta a határozatot, a CHP úgy látta, hogy a 39 kerületi polgármesterre és a városi tanács összetételére vonatkozó eredményt is semmisnek kellene tekinteni. Az YSK múlt hétfői döntésében állítólag azt kifogásolta, hogy számos bizottságnak olyan elnöke volt, valamint olyan tagjai, akik nem közalkalmazottak.

A kemalista párt múlt szerdai kérelmében rámutatott: a számlálóbizottságokra vonatkozó törvénymódosítás már 2018. március 31-én hatályba lépett, ezért hasonló szabálytalanságok miatt annak a tavaly június 24-ei elnök- és parlamenti választásnak az eredményét is érvényteleníteni kellene, amelyen Recep Tayyip Erdogan török államfőt újraválasztották.

A Legfőbb Választási Tanács a CHP-nak ezt az igényét szintén elutasította.

A legnépesebb török városban, Isztambulban a múlt hétfői visszavonásig érvényben lévő - nem hivatalos - végeredmény szerint rendkívül kiélezett versenyben a CHP jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket, 15 évnyi kormánypárti vezetés után. Bár Imamoglu április közepén át is vette megbízólevelét, a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a választáson elkövetett, "szervezett szabálytalanságokra" hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a szavazás érvénytelenítését.

A főpolgármester-választás megismétlését június 23-ra tűzték ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!