Emelkedtek a termelői árak Németországban januárban

Külföld, 2020.02.20

Emelkedtek a termelői árak Németországban januárban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett jelentése szerint januárban az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek a termelői árak, ami 2011 áprilisa óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak a decemberi 0,1 százalékos növekedés után.

Minden termelői csoportban emelkedtek a havi összevetésű árak, a legnagyobb mértékben, 1,9 százalékkal az energiáé. A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal, a tőkejavak 0,6 százalékkal, a félkész termékek 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 0,1 százalékkal drágultak.

Éves összehasonlításban 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak az év első hónapjában. Elemzők 0,4 százalékos csökkenésre számítottak a decemberben mért 0,2 százalékos visszaesés után.

Januárban havi szinten a nem tartós fogyasztási cikkek drágultak legnagyobb mértékben, 3,6 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek termelői ára 1,4 százalékkal, a termelőeszközöké pedig 1,3 százalékkal emelkedett, míg a félkész termékek ára 1,5 százalékkal, az energiaárak pedig 1,0 százalékkal csökkentek.

Az energiaárakat nem számítva 0,7 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten januárban, havi összevetésben pedig 0,5 százalékos volt az emelkedés.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Januárban gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Németországban: az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg decemberhez képest 0,6 százalékkal csökkentek. A februári előzetes számokat pedig a hónap utolsó munkanapján, 28-án közlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!