ENSZ-közgyűlés - Szijjártó: Szíriában meg kell állítani a keresztényüldözést, és segíteni kell az elüldözött közösségek visszatérését

Külföld, 2018.09.26

A nemzetközi közösségnek Szíriában is fel kell lépnie a keresztények üldözésének megállítása érdekében, és segítenie kell a térségben ezer éve élő közösségeket, hogy az elmúlt időszakban elüldözött csoportjaik visszatérhessenek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakához kapcsolódóan New Yorkban tartott kísérőrendezvényen, amelyet az Európai Unió szervezett a szíriai konfliktus politikai úton történő megoldásának előmozdítására.

A tanácskozáson felszólalva a miniszter kifogásolta, hogy keveset foglalkoznak a témával, és elfogadhatatlannak nevezte azt a megközelítést, amely azt sugallja, hogy a keresztények elleni gyűlölködés a diszkrimináció utolsó elfogadható formája lenne.

Hangoztatta, hogy világszinten a hitük miatt üldözött emberek négyötöde keresztény. Úgy vélte, hogy a Közel-Keleten és azon belül Szíriában valós az a veszély, hogy a keresztényeket teljesen elüldözik, annak ellenére, hogy már ezer éve ott élnek.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy Mgyarország felelősséget érez az üldözött keresztény kisebbségek megvédelmezésében. A kormány önálló államtitkárságot is létrehozott, amelynek egyetlen feladata, hogy figyelje a segítségre szoruló keresztény kisebbségek sorsát és helyzetét a világban. A kabinet 15 millió eurót különített el arra, hogy segítsen újraépíteni az üldözött keresztények lerombolt házait, iskoláit, és támogassa közösségeik megerősítését. Szíriában például az aleppói görögkatolikus egyházat, valamint az ortodox egyházat segítette Magyarország többmilliós támogatással.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az otthonuk elhagyására kényszerített keresztények visszatérhessenek, és ennek garantálásában szerepet kell vállalnia az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A New York-i rendezvény fő témái közé tartozott a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás fenntartása és a szíriai a menekülteknek otthont adó országok, különösen Jordánia és Libanon támogatása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!