Enyhén gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme februárban Németországban

Külföld, 2019.03.14

Enyhén gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme februárban Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett végleges adatsorának tanúsága szerint. A felülvizsgálat során enyhén lefelé módosították az előzetesen megadott nem harmonizált adatokat.

Februárban az egy évvel korábbihoz képest, 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg januárban 1,4 százalékos emelkedést mértek. A februári végleges adat azonban kisebb az előzetesen megadott 1,6 százalékos emelkedésnél.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, ami ugyancsak kevesebb az előzetesen megadott 0,5 százaléknál. Januárban 0,8 százalékkal csökkentek az árak havi szinten.

A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,4 százalék volt, havi szinten pedig 0,5 százalékra nőtt februárban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) februárban 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékkal nőtt, az előzetes és a végleges adatok megegyeztek. Januárban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,7 százalékkal nőtt, havi szinten viszont 1,0 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken álljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!