EP-választás - A francia kormánypárt nem fogadja el az orosz állami csatornák akkreditációját

Külföld, 2019.02.15

A francia kormánypárt, Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben nevű mozgalma nem fogadja el a franciául is sugárzó orosz állami finanszírozású RT hírtévé és a Szputnyik hírszolgálat akkreditációs kérelmét az európai parlamenti választások előtti kampányra - közölte pénteken Stéphane Séjourné kampányigazgató.

"Nem fogjuk akkreditálni sem a Russia Today-t, sem a Szputnyikot a kampányunk tudósítására" - mondta a francia politikus az álhírek elleni küzdelemről a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban. "Ezek nem sajtóorgánumok, hanem a Kreml szolgálatában álló propagandaeszközök. Nem lehet olyan médiához hasonlítani őket, amelyek ellenőrzik vagy feldolgozzák a híreket" - tette hozzá.

Az RT akkreditációját már többször visszautasította a francia elnöki hivatal, mielőtt 2017 novemberben végül állandó akkreditációt biztosított a hírtévé tudósítóinak.

Az RT péntek délután internetes oldalán úgy reagált, hogy a francia kormánypárt nem tud példával vagy bizonyítékkal szolgálni arra, amit állít. A Szputnyik pedig azt hangsúlyozta, hogy "Párizs soha nem szolgált hivatalos magyarázattal arra a döntésére, hogy miért nem akkreditálja a Szputnyik és az RT újságíróit".

Emmanuel Macron 2018 elején jelentette be, hogy felül fogja vizsgálni a francia médiaszabályozást annak érdekében, hogy fellépjen a közösségi médiában terjengő álhírek ellen, amelyek megfogalmazása szerint veszélyeztetik a liberális demokráciákat. A francia elnök az álhírekkel kapcsolatosan egyértelműen az oroszországi székhelyű nemzetközi médiát, a franciául is sugárzó RT hírtelevíziót és a Szputnyik híroldalt bírálta, és azzal vádolta meg, hogy róla is téves információkat terjesztettek, valamint azt állította, hogy "ez a propaganda oldalak ezrein jelent meg a közösségi oldalakon".

A francia parlament végül novemberben fogadta el azt a két törvényjavaslatot, amelyek célja választási időszakban "a tájékoztatási manipuláció" megakadályozása. A szöveg szerint egy képviselő vagy elnökjelölt, valamint politikai párt a kijelölt bíróhoz fordulhat álhírek terjesztésének megakadályozását kérve egy adott választást megelőző három hónapban. A törvény átláthatóságra kötelezi az internetes közösségi oldalakat (Facebook, Twitter), amikor fizetett tartalmakat tesznek közzé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!