EP-választás - A kormányzó ANO sikerét jelzi előre az első felmérés Csehországban

Külföld, 2019.03.05

A kormányzó ANO mozgalom sikerét valószínűsíti a májusi európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatos első országos felmérés Csehországban.

A CVVM közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott februári felmérésének eredménye szerint az Andrej Babis kormányfő vezette mozgalomra akar szavazni a megkérdezettek 26 százaléka. A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 16 százalékkal, míg a harmadikon a szintén ellenzéki Cseh Kalózpárt 11,5 százalékkal.

A negyedik helyen lévő Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatottsága 8 százalék, a Cseh Szociáldemokrata Párté (CSSD) 7,5 százalék. Ugyancsak 7,5 százalék tervezi támogatni a TOP 09-STAN jobboldali koalíciót. A többi párt támogatottsága nem éri el az öt százalékot.

A választási részvétel a felmérés szerint 28 százalékos lenne, ami magasabb, mint a korábbi EP-választásoknál. Legutóbb, 2014-ben, a szavazók mindössze 18 százaléka járult az urnákhoz.

A CVVM elemzésében megjegyzi: egyelőre nehéz messzemenőbb következtetéseket levonni a felmérésből, mert a választási kampány még nem kezdődött el, s a megkérdezettek mintegy 15-20 százaléka nem tudja, kire szavazzon.

A prágai sajtó szerint a csehországi EP-kampány középpontjában az eddigi nyilvánosságra hozott tervek szerint várhatóan a biztonságpolitika, az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minősége, az életkörülmények, valamint az európai szabályok számának csökkentése fog szerepelni.

Az Európai Parlament március 1-jén közzétett becslése szerint Csehországban az ANO nyolc, a Cseh Kalózpárt négy, az ODS pedig három európai mandátumot szerez.

A cseheknek az EP-ben 21 mandátumuk van, és ez az Egyesült Királyság várható kilépése után sem változna. A mandátumok jelenlegi megoszlása a következő: ANO 4,. TOP 09-STAN 4, CSSD 4, KDU-CSL 3, KSCM 3, ODS 2, Szabadságpárt 1 mandátum.

Milos Zeman köztársasági elnök a csehországi EP-választást május 24-25-re írta ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!