EP-választás - Csütörtökön lejár a megfigyelők bejelentésének határideje

Külföld, 2019.05.14

Csütörtökön lejár az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatos megfigyelők bejelentésének határideje; három nappal a határidő lejárta előtt mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, illetve az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Az NVB eddig húsz külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Fidesz-KDNP jelentette be.

Az EP-választáson listát állító pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket is delegálhatnak, akik egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok szavazási iratainak és a levélszavazatoknak a feldolgozását. A listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt-öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg. Az NVB eddig tizennégy, az NVI mellé delegált megfigyelőt vett nyilvántartásba: ötöt a Fidesz-KDNP, ötöt a Jobbik jelentett be, négyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom.

Mivel az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a listát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak két-két megfigyelőt. Az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken a leadott levélszavazatokat az iroda folyamatos felügyelete alatt álló urnába lehet bedobni, a jelölőszervezetek által megbízott megfigyelők pedig jelen lehetnek az urna felügyelete során. Az NVB eddig három ilyen megfigyelőt vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP által bejelentett megfigyelő a kisvárdai, a vásárosnaményi és a mátészalkai egyéni választókerületi választási irodánál ellenőrzi a levélszavazatok gyűjtését.

A megfigyelők bejelentésére május 16-án 16 óráig van lehetőség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!