EP-választás - Délután 16 óráig jelenthetnek be szavazóköri delegáltakat a pártok, 10,5 ezret már bejelentettek

Külföld, 2019.05.17

Péntek délután 16 óráig jelentheti be szavazóköri delegáltjait a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc párt. Péntek reggelig összesen 10 668 delegáltat jelentettek be a lehetséges 185 ezerből - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek reggel közzétett adataiból.  

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 6727-et. Az MSZP-Párbeszéd 1855-öt, a Demokratikus Koalíció 1086-ot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 758-at, a Mi Hazánk Mozgalom 150-et, az LMP 66-ot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 35-öt, a Momentum Mozgalom húszat, a Magyar Munkáspárt pedig egyet.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 277 bizottságba - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!