EP-választás - DK: az Európai Egyesült Államok programjának megvan a többsége

Külföld, 2019.05.24

Az Európai Egyesült Államok programjának megvan a többsége Európában - hangoztatta a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) listavezetője az ellenzéki párt pénteki budapesti kampányzáró rendezvényén.

Dobrev Klára a Magyar Tudományos Akadémia épületénél úgy fogalmazott: Magyarország nem hagyja, hogy kivezessék az Európai Unióból és megtiporják a demokratikus jogait. A magyarok olyan Európában akarnak élni, ahol ők is európai polgároknak érezhetik magukat - tette hozzá. Leszögezte, ha kell, akár Orbán Viktor ellenében is létrehozzák az Európai Egyesült Államokat.

A legfontosabb programpontjaikat ismertetve azt mondta: ha bevezetik az európai minimálbért, akkor a Magyarországon dolgozók is a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést kapnak.

Az európai minimálnyugdíj megoldás arra, hogy ne lehessen méltatlanul alacsony járadékot adni azoknak, akik tisztességgel végigdolgoztak egy életet - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy van olyan betegség, amelyre 2017 óta van gyógyszer, de 120 beteg közül az állam csak 38-nak fizeti ki a kezelését, amivel halálra ítél 82 gyereket. Erre a problémára is megoldás lenne az európai egészségügyi minimum bevezetése - közölte Dobrev Klára.

Úgy vélekedett, hogy változtatni kell az Orbán-kormány családpolitikáján is, amelyet úgy jellemzett, hogy "felülre adok, alulról elveszek". Be kell vezetni az európai családi pótlékot, amely minden gyermeknek járna - tette hozzá.

A juttatásokat a multinacionális cégekre kivetett adóból finanszíroznák - közölte a listavezető.

Gyurcsány Ferenc pártelnök hangsúlyozta, hogy a kampány hivatalosan véget ért, de a küzdelem nem ér véget még vasárnap sem. Addig teszik a dolgukat, addig képviselik mindazt, amiben hisznek, amíg Magyarország nyugodt, európai, demokratikus, polgári ország nem lesz - szögezte le a politikus.

A DK-nak az a meggyőződése, hogy az európai embereknek és az őket képviselő politikusoknak kezet kell nyújtaniuk egymásnak - közölte. Azt mondta, hozzá közelebb állnak az európai demokraták, mint bármilyen "magyarkodó európai diktátor".

A kormányra utalva úgy fogalmazott: Széchenyi adott a sajátjából a nemzetnek, "ezek meg lopnak a nemzetéből önmaguknak".

Molnár Csaba ügyvezető alelnök, EP-képviselő azt mondta, hogy hamarosan ki fog nyílni egy olyan ajtó, ami a szociális Európához, más néven az Európai Egyesült Államokhoz vezet.

A nemzet érdeke lenne, hogy "átmenjünk ezen az ajtón", de a miniszterelnök azt mondja az embereknek, hogy ne válasszák az európai életét, az európai minimálbért és minimálnyugdíjat, az európai családi pótlékot, kórházakat és iskolákat - hangsúlyozta. Orbán Viktornak ugyanis nem érdeke, hogy az emberek jól éljenek, mert ha Magyarországon nyugat-európai életszínvonal lenne, akkor "megbukna húsz másodperc alatt" - fogalmazott Molnár Csaba.

Rónai Sándor, a DK EP-listájának harmadik helyén álló jelölt arról beszélt: a hétköznapi embereknek nem a migránsokkal van problémájuk, hanem a számlákkal, illetve a gyerekek tandíjának befizetésével. Hozzátette, olyan országban szeretne élni, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosít.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!