EP-választás - DK: fizessék ki a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek gyógyítását!

Külföld, 2019.05.18

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy a magyar állam fizesse ki a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyermekek gyógykezelését.

A DK EP-listavezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy 120 olyan gyermek van Magyarországon, akik ebben a genetikai eredetű betegségben szenvednek. Ezek a gyerekek megfelelő gyógykezelés nélkül öt éves koruk körül meghalnának, de 2017-ben megtalálták a betegség ellenszerét - hívta fel a figyelmet Dobrev Klára. Az állam azonban csak 38-nak fizeti ki a fejenként körülbelül 70 millió forintba kerülő gyógykezelést, vagyis 82 megmenthető gyermeket "ítélnek halálra" - hangoztatta.

Dobrev Klára felhívta a figyelmet, hogy 2017, vagyis a gyógymód felfedezése óta nemcsak Nyugat-Európában, hanem Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban is az állam fizeti az összes ilyen kisgyermek gyógykezelését.

Eközben a magyar kormány a sokszorosát költi el propagandára vagy "egy senkit nem érdeklő vadászati világkiállításra" annak az összegnek, amiből ezek a gyermekek megmenthetőek lennének - mondta bírálatként.

A politikus kijelentette: azért is kell európai egészségügyi minimum, hogy ha létezik ellenszer, akkor minden embernek járjon az a kezelés, akkor amivel meg lehet menteni az életét.

A listavezetőt más témában arról kérdezték, hogy korábban kommunikációs trükknek nevezte a kormány migrációs politikáját. Dobrev Klára azt felelte, hogy ma Magyarországon nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a legnagyobb probléma. A kormány nem hajlandó arról beszélni, hogy sok százezer honfitársunknak külföldre kell mennie, ehelyett egy "PR-akcióra" költi az összes erőforrását - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!