EP-választás - Internetes szavazáson dönthetnek Di Maio jövőjéről az M5S szavazói

Külföld, 2019.05.29

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt vezetője arra kérte szerdán pártja szavazóit, hogy internetes voksolással döntsenek, hogy maradjon vagy távozzon a párt éléről, amelynek támogatottsága az EP-választásokon korábbi felére zuhant.

Luigi Di Maio sorsáról csütörtökön az M5S regisztrált szavazói dönthetnek a párt internetes platformján. A közvetlen demokráciát hirdető M5S szokása szerint a választókra bízza a pártot érintő minden jelentősebb döntést.

Luigi Di Maio bejelentése megelőzte az M5S parlamenti frakcióinak szerda estére meghirdetett ülését, amelynek témája éppen a párt következő lépései, valamint a pártot vezető Di Maio további sorsa lesz. Az M5S a vasárnapi európai parlamenti választásokon 17 százalékot ért el. Ezzel a civil mozgalomból 2009-ben alakult párt támogatottsága, amely először 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és azóta a legnagyobb olaszországi politikai erőnek számított történelmi mélypontra csökkent. A 2014-es EP-választásokon 21,5 százalékot szerzett, a tavalyi olasz parlamenti választásokon 32,7 százalékot.

"Szavazzatok politikai vezetői szerepemről" - szólította fel Luigi Di Maio az M5S bázisát a párt blogján (ilblogdellestelle.it) közölt üzenetében. Hozzátette, az M5S választói az egyedüliek, akiknek, úgy érzi, elszámolással tartozik.

Az M5S visszaesését a párt vezető politikusai közül többen a miniszterelnök-helyettes Luigi Di Maio "erőtlen" politizálásának tudták be, főleg a másik olasz kormánypárt, az EP-választásokon erejét megkétszerező Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel szemben.

Az M5S vezetősége már hétfőn este összeült bármilyen ezt követő bejelentés nélkül. Sajtóértesülések szerint a párt "mozgalmi" szárnya legszívesebben eltávolítaná di Maiót az M5S pártvezetői posztjáról, különválasztva ezt a tisztséget a kormányfő-helyettesi szereptől. Az esélyes utódok közt szerepel a "harciasságáról" ismert M5S-politikus, Alessandro Di Battista.

Elemzők szerint Luigi Di Maio ennek elkerülésére hirdette meg az internetes szavazást, abban bízva, hogy az M5S választói kitartanak mellette.

A 32 éves Luigi Di Maio az M5S megalakulásától kezdve a párt tagja és vezető politikusa. 2017-ben vette át az M5S vezetését a humorista Beppe Grillótól. 2013 és 2018 közt az olasz képviselőház elnöke volt. Tavaly júniustól az M5S-Liga kormány egyik miniszterelnök-helyettese, valamint munkaügyi és jóléti miniszter is egyben.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán külön tanácskozott Di Maióval és Salvinivel. Conte bejelentette, hogy a Luigi Di Maióról tartandó M5S-szavazás végéig nem tart közös kormányülést két helyettesével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!