EP-választás - Iohannis a bukaresti szociáldemokrata kormány távozását sürgeti

Külföld, 2019.05.26

A bukaresti szociáldemokrata (PSD) kormány távozását sürgette Klaus Iohannis román jobboldali államfő vasárnap este, miután az európai parlamenti (EP-) választások rekordmagas részvétellel zárultak, és az államfő által kiírt korrupcióellenes népszavazás is átlépte az érvényességi küszöböt.

A román államfő köszönetet mondott szavazatukkal a "korrekt, becsületes, igazságos, európai Romániáért" kiálló választóknak azért, hogy rendkívül magas - az EP-választáson 50, a népszavazáson pedig 40 százalékot közelítő - arányban járultak az urnákhoz.

Iohannis szerint mind az európai néppárti tagsággal rendelkező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR-PLUS szövetség kiváló eredményt ért el, a PSD-t büntető választók akaratát pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni.

"Ezek után világos, hogy a PSD-kormánynak, amelyet már korábban is a román demokrácia balesetének minősítettem, ezek után távoznia kell" - szögezte le az államfő.

Liviu Dragnea PSD-elnök vasárnap este úgy értékelte: Viorica Dancila miniszterelnöknek folytatnia kell a kormányprogram megvalósítását, de neki mint pártelnöknek vállalnia kell majd a felelősséget a PSD "nem túl örömteli" választási eredményéért.

Dragnea azzal hárította el az esetleges lemondását firtató újságírói érdeklődést, hogy a párt végrehajtó bizottsága előtt fog számot adni az EP-választás eredményéről és nem fog "Facebookon üzengetni". A pártelnök szerint össze kell hívni júniusban a PSD rendkívüli kongresszusát, amelynek a párt államfőjelöltjéről is döntenie kell.

Dragnea vasárnap este cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy ő maga készül megpályázni az államfő tisztséget. Dragnea keserűen megjegyezte: nem is biztos, hogy lenne rá lehetősége. A pártelnök arra utalt, hogy hétfőn jogerős ítéletet hirdet a legfelsőbb bíróság második korrupciós perében és ha még egyszer elmarasztalják, akkor nem kerülheti el bebörtönzését. Dragnea úgy vélekedett, hogy a PSD részéről Gabriela Firea bukaresti főpolgármesternek volna esélye leváltani az év végi elnökválasztáson a szerinte roppant kártékony Klaus Iohannis államfőt.

Az EP által közölt előrejelzés szerint a PSD és az ellenzéki PNL is azonos, 25,8 százalékot megközelítő eredményt ért el, az USR-PLUS ellenzéki szövetség pedig a voksok 23,9 százalékát szerezhette meg. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párt szerezhet mandátumot az EP-ben 5,7 százalékos, illetve Traian Basescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) 5,2 százalékos eredménnyel.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a brüsszeli képviseletre esélyes pártok között szerepel az EP honlapján 5,4 százalékkal, a PSD koalíciós partnere, a liberális ALDE viszont az előrejelzés szerint a voksok 4,9 százalékát kapta, tehát nem lépi át az ötszázalékos bejutási küszöböt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!