EP-választás - Kiadta Ujhelyi Istvánnak az NVB az MSZP mandátumát

Külföld, 2019.06.13

Kiadta Ujhelyi Istvánnak (MSZP) a Tóth Bertalan (MSZP) lemondása miatt megüresedett európai parlamenti (EP-) mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A május 26-ai EP-választáson Tóth Bertalan az MSZP-Párbeszéd listavezetőjeként szerzett mandátumot, a politikus azonban - előzetes jelzésének megfelelően - lemondott arról.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt - a listán eredetileg szereplő jelöltek közül - a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

Az MSZP és a Párbeszéd képviseletére jogosultak arról tájékoztatták az NVB-t, hogy a Tóth Bertalan lemondása miatt megüresedő EP-mandátumot a közös lista 2. helyén szereplő Ujhelyi Istvánnak kérik kiadni.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB kiadta a mandátumot Ujhelyi Istvánnak, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt az Országházban a jövő héten, a többi megválasztott magyar EP-képviselővel együtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!