EP-választás - Letette esküjét a Mi Hazánk Mozgalom új NVB-delegáltja

Külföld, 2019.05.23

Letette esküjét Szalóky Attila, a Mi Hazánk Mozgalom által a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tag csütörtökön az Országházban.

A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott hét tagnak.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító párt a nyilvántartásba vétele után küldhet megbízottat az NVB-be. A Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 19-én emelkedett jogerőre, a párt által az NVB-be megbízott Csáki Marianna pedig április 23-án tette le esküjét.

A párt azonban múlt héten bejelentette, hogy visszahívja delegáltját a testületből, mert a párt programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért - mint írták - nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem támogatta a "köztörvényes bűncselekménnyel vádolt" Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. A visszahívásról szóló közleményükben azt írták, választási szakértőjük jogászként "kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését", amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból.

Az NVB ezt követően múlt héten pénteken megállapította Csányi Marianna megbízatásának megszűnését. Az új megbízott tag, Szalóky Attila pedig csütörtökön tette le esküjét az Országházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!