EP-választás - LMP: fel kell lépni a "klímabűnöző" nagyvállalatok és a "kannibálpolitika" ellen!

Külföld, 2019.05.18

A "klímabűnöző" nagyvállalatok és a "kannibálpolitika" elleni fellépésre szólított fel Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti (EP) listavezetője, a párt szombati kongresszusán, Budapesten.

EP-választás - Az LMP 45. kongresszusa A magyar és az európai parlamentben is fel kell vennünk a harcot a károsanyag kibocsátások kétharmadáért felelős száz globális nagyvállalattal - szólított fel Vágó Gábor, az LMP 45. kongresszusán. Hangsúlyozta: az unió vezetése és a magyar kormány eddig nem az embereket szolgálta, hanem ezeknek a nagyvállalatoknak az érdekeit védte, ezért olyan vezetőkre van szükség, akinek fontosabb az emberek jövője, mint a nagy cégek profithajhász magatartásának támogatása.

Az LMP listavezetője Kövér László házelnök egy pénteki nyilatkozatára utalva azt mondta: az "Országház házmestere" kannibálpolitikáról beszélt, azt azonban elfelejtette, hogy éppen a Fidesz annak a "kannibálpolitikának a legfőbb letéteményese ma Magyarországon", amely "felzabálja a bolygót". Ennek a kannibálpolitikának fogunk véget vetni az EP-ben - jelentette ki. Hangsúlyozta: 20 ezer lobbista küzd ma Brüsszelben azért, hogy a nagyvállalatokat továbbra is helyzetbe hozza, az LMP viszont 500 millió európai és 10 millió magyar állampolgár érdekeiért fog küzdeni az EP-ben.

Szerinte egész Európa átállhatna a megújuló energiára és fejleszthetné a közösségi közlekedést, de ehhez először fel kell venni a harcot a profithajhász energiacégekkel és a profitjukat védő autóipari vállalatokkal. Az állampolgárok kezében van az erő ehhez, hiszen ha erős zöld párt Magyarországon és Európában, akkor a erős lesz a zöld gondolat az egész világon - hangoztatta.

Vágó Gábor "klímaválasztásnak", a jövőről való döntésnek nevezte a jövő vasárnapi EP-választást, és úgy vélte: úgy emlékeznek majd erre a voksolásra, mint amikor elkezdődött a változás. Nem várhatunk másokra, jövő vasárnap egy erős zöld üzenettel képesek vagyunk a "világot is kifordítani a sarkából" - fogalmazott.

Vágó Gábor a klímaváltozás elleni azonnali fellépésre szólított fel, mert - mint mondta - a mostani az utolsó generáció, amely még tud változtatni. A klímaváltozás visszafordítható, de cselekedni kell, nem holnap, hanem azonnal, most és mindenkinek - jelentette ki.

Az LMP EP-listájának második helyén álló Demeter Márta, az LMP társelnöke arról beszélt: az EP-választás tétje az is, hogy a magyar nemzeti érdeknek végre lesz-e valós képviselete az Európai Unióban, szó esik-e végre a magyar emberek számára fontos kérdésekről, a multinacionális cégek korlátok közé szorításáról, az elmaradott régiók felzárkóztatásáról, dolgozói bérekről és az uniós források elosztásáról.

A választás másik tétjének a tömeges elvándorlás megállítását nevezte. Szerinte a "magát nemzetinek hazudó miniszterelnök" lemondott a 600 ezer külföldre költözött magyarról, mert neoliberális gazdaságpolitikája szerint az olcsó magyar munkaerő versenyelőnyt jelent.

Kijelentette: az LMP azon dolgozik, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építse, amely biztonságot és stabilitást nyújt majd a magyarok számára.

Az LMP társelnöke az európai uniós tagállamok nemzetgazdaságának teljesítőképességéhez mért közös uniós minimálbér bevezetését javasolta. Szerinte a magyar és nyugati minimálbér közötti különbséget mérsékelni kell, ezért meg kell duplázni a hazai minimálbért. Emellett - folytatta - a "korrupt" fideszes kormányzatot kikerülve kell Magyarországra hozni az uniós forrásokat, hogy közvetlenül a magyar emberekhez és vállalkozásokhoz jussanak a támogatások.

Demeter Márta a külső EU-s határok védelmének megerősítése mellett érvelt, szerinte a tömeges migráció az éghajlatváltozás és a nagyvállalatok gazdasági kizsákmányoló szerepének következménye.

Európa vagy zöld lesz vagy nem lesz - zárta beszédét az LMP kampányszlogenjével Demeter Márta.

Az LMP kongresszusa - amelyet egy VI. kerületi hotel rendezvénytermében tartottak - a két beszéd után zárt üléssel folytatta munkáját: a tagok várhatóan szavaznak majd a párt 2018-as zárszámadásáról és az LMP pénzügyi beszámolójáról.
(MTI)

Galériánk

EP-választás - Az LMP 45. kongresszusa EP-választás - Az LMP 45. kongresszusa EP-választás - Az LMP 45. kongresszusa
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!