EP-választás - MSZP: Frans Timmermans Orbán Viktorral akar vitázni

Külföld, 2019.05.10

Frans Timmermans, a szocialisták európai csúcsjelöltje arra készül, hogy az Euronews hírcsatorna meghívására televíziós politikai vitán vegyen részt Orbán Viktorral - közölte Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-)képviselő pénteken Budapesten, felszólítva a magyar miniszterelnököt, hogy fogadja el a felkérést.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a hírre reagálva az MTI-nek elmondta: "A miniszterelnök megköszönte a felkérést, de nem fogadta el a meghívást. Nem volna ugyanis helyes, ha Magyarország miniszterelnöke beleavatkozna Timmermans és Weber csúcsjelölt urak választási kampányába" - tette hozzá az Európai Néppárt által az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Manfred Weberre utalva.

Ujhelyi István sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy mikor lenne a vita, azt felelte, hogy Frans Timmermans az MSZP meghívására jövő hét szombaton érkezik Budapestre, hogy részt vegyen a párt kongresszusán. Ha a magyar kormányfő komolyan gondolja, hogy vannak érvei, akkor aznap, vagyis május 18-án délelőtt az Euronews szerkesztőségében leülhetnek egymással vitázni - közölte.

Ujhelyi István azt mondta, Európa egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen irányba indul el az EU a következő hetekben. A kontinens előtt két út áll: az egyik azoké az "Európa-ellenes, populista erőké, nacionalistáké és újfasisztáké", akik egy olyan tömörülésbe igyekeznek, aminek "egyik zászlóvivője Orbán Viktor (...) lesz a következő években", a másik pedig a Frans Timmermans és az európai szocialisták által kijelölt szociális Európa víziója - hangoztatta az EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!