EP-választás - MSZP-Párbeszéd: egységes fellépést a klímaváltozás ellen!

Külföld, 2019.05.24

Egységes európai fellépést és hatékony cselekvést szorgalmaz a klímaváltozás ellen az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje, Jávor Benedek, aki szerint az európai parlamenti választásokon nem szabad olyan pártokra szavazni, amelyek összeesküvés-elméletként aposztrofálják az éghajlatváltozást.

Jávor Benedek - aki jelenleg is EP-képviselő - pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a klímaváltozást nevezte az EP-választás egyik fő témájának, és arra figyelmeztetett: tíz év van csak arra, hogy a "klímakatasztrófa útjába álljunk". Szerinte azonban ezt nehéz megtenni olyan tagállami kormányokkal, amelyek "sorosista összeesküvésnek" tartják a klímaváltozás elleni fellépést.

Úgy vélte: a klímavédelmi területen a Fidesz-KDNP európai összehasonlításban is "katasztrofális teljesítményt" nyújtott az elmúlt öt évben, ami "a jövő generáció elárulása".

Szerinte olyan képviselőkre van szükség az Európai Parlamentben, akik elkötelezettek a klímaváltozás elleni fellépés ügyében. Nem szavazhatunk olyan pártokra, amelyek összeesküvés-elméletként aposztrofálják napjaink legsúlyosabb problémáját, a klímaváltozást, és amelyek az elmúlt öt évben is akadályozták Európa hatékony fellépését az ügyben - hangoztatta.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a sajtótájékoztató József Nádor téri helyszínét azzal indokolta: a téren zajló mélygarázsépítés jól mutatja, hogy a kormány és a budapesti városvezetés mit értett meg a klímaváltozásból. Szerinte a nagyvárosoknak élen kell járniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben, és Budapestnek is lépnie kell, például azzal, hogy a József Nádor térihez hasonló "barbár beavatkozásokat" megtiltja, valamint intenzív zöldfelület-növelést indít el, támogatja a háztartások energetikai korszerűsítését, átalakítja a közösségi közlekedést és forgalomcsillapítást vezet be.

Úgy vélte: Tarlós István főpolgármester "nagyjából 50 évvel van lemaradva, ami a modern városokról való gondolkodást jelenti", és a főváros nem tett semmit az elmúlt 9 évben, hogy felkészüljön a klímaváltozásra.

Kálló Dániel, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje arról beszélt: a fiataloknak és azoknak, akiknek fontos a fiatalok jövője, hallatniuk kell a hangjukat a klímaváltozás ügyében, és olyan politikusokat kell választaniuk, akik nemcsak beszélnek, hanem cselekszenek is.

A három politikus a sajtótájékoztató után csatlakozott a Deák térről induló klímatüntetéshez. Jávor Benedeket ezzel kapcsolatban arról kérdezték, hogy egyes hírek szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott Avaaz nevű szervezet is részt vesz a tüntetés szervezésében, illetve, hogy külföldi sajtóhírek szerint a klímapolitikával akarják "elszipkázni" a fiatalok szavazatait a bevándorlás-ellenesektől. Jávor Benedek siralmasnak nevezte, hogy itt tart a politika és az újságírás. Hangsúlyozta: a Fridaysforfuture és nem az Avaaz szervezi a tüntetést, ez a szervezet csak egy petíciót indított el az ügyben, ahogyan számos más civil kezdeményezés is. Nem a pártok, nem Soros György vagy politikai mozgalmak, hanem fiatalok mennek ki az utcára és követelik, hogy "vessünk véget ennek az eszement hülyítésnek" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!