TV műsor

EP-választás - NVI: rendben folyt a szavazás

Külföld, 2019.05.26

Rendben folyik a szavazás az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnapi ülésén.

Elmondta: 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben. 17 óráig a választásra jogosultak 37,06 százaléka szavazott, ez magasabb, mint a 2014-es választáson, akkor 24,06 százalék.

Hozzátette: nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

A választópolgárok 132 külképviseleten voksolhatnak, a külképviseleteken 80-90 százalék közötti a megjelenés.

Az NVI-hez 54 ezer levélszavazat érkezett már vissza, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már feldolgozták, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó levélszavazatokat este 7 órakor bonthatják fel.

Arra, hogy sajtóhírek szerint a záhonyi határátkelőnél harminc odavezényelt rendőr segíti a Magyarország és Ukrajna közötti határellenőrzést, Pálffy Ilona elmondta: sok, Ukrajnában élő és a magyarországi választáson szavazati joggal rendelkező választópolgár kérte, hogy Záhonyban vagy Kisvárdán személyesen vehesse át a szavazási levélcsomagot és ott adhassa le szavazatát.

Hozzátette: azok az ukrán-magyar kettős állampolgárok, akiknek van állandó magyarországi lakcímük, a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, de levélben nem.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy az NVI 82 millió forintot biztosított a szavazatszámláló bizottságok választott és pártok által delegált tagjainak szavazásnapi ellátására. Emlékeztetett: Ujhelyi István (MSZP) az NVI-nek küldött levelében azt írta, elfogadhatatlan lenne, ha semmilyen ellátást nem biztosítanának a delegált tagoknak, akik reggel fél 6-tól 18-20 órán át folyamatosan dolgoznak.

Pálffy Ilona az NVB-ülésen kiemelte: az NVI - Ujhelyi István levelétől függetlenül - pénzügyi normatívát biztosít a szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagjainak napközbeni étkezési ellátására, a normatíva összege szavazatszámláló bizottságonként bruttó 8 ezer forint, amelyet már korábban átutaltak a helyi választási irodáknak.

Az EP-választáson a 10 277 magyarországi szavazókörben a választott tagokon felül több mint 26 ezer pártdelegált dolgozik vasárnap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!