EP-választás - Szanyi Tibor az SPÖ burgenlandi vezetőjével tárgyalt

Külföld, 2019.05.13

A közös európai szociális juttatásokról tárgyalt Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő és képviselőjelölt Christian Dax-szal, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi vezetőjével hétfőn az ausztriai Felsőőrben (Oberwart).

Szanyi Tibor Sopronban tartott sajtótájékoztatóján a találkozóról beszámolva hangsúlyozta, egyetértettek tárgyalópartnerével az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék bevezetésében.

Közölte: Ausztriában ez év elején a külföldről ingázó munkavállalók, köztük a magyarok szociális juttatásait is a felére csökkentették, ami nem fér bele az európai jogrendbe, ezért küzdenek azok visszaállításáért.

Mint elmondta, az európai minimálbér az adott tagország bruttó átlagbérének 60 százaléka lenne, a minimálnyugdíj pedig a minimálbér 60 százaléka. Utóbbi itthon a jelenlegi 28 800 forint helyett nettó 95 ezer forint, a családi pótlék pedig 45 ezer forint lenne.

Szanyi Tibor kitért a multinacionális cégek európai megadóztatására is, erre szerinte azért van szükség, mert az Európai Unióban a kis- és közepes vállalkozásokat 25-30 százalékos adóteher sújtja, míg a multik "nettó adófizető pozíciója nulla". Ebben a törekvésben is partner az osztrák fél - jelezte.

A politikus beszélt arról is, hogy az európai lakhatási problémákat a Fidesszel és az Európai Néppárt által az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Manfred Weberrel szemben nem hitelekkel, hanem közösségi, társadalmi és szociális bérlakások építésével szeretnék orvosolni.

Az úgynevezett európai lakhatási alap egyharmadnyi támogatást nyújtana a szintén egyharmadot biztosító önkormányzatoknak. A fennmaradó egyharmad lenne a fiatalok önereje. Ez a módszer Európa-szerte meg tudná felezni a lakásárakat - mondta.

Az MSZP alelnöke jelezte, hogy az osztrák szociáldemokrata párt "komoly készséget fejezett ki" a határon átnyúló európai együttműködésekre Magyarországgal, példaként említette az európai okos falvak projektjét, amelyet az Európai Tanács agrárszekciója kedden tárgyal.

Elmondta, hogy az SPÖ szerint Magyarországon "káprázatos" mértéket ölt a korrupció, amely az európai uniós források felhasználását is tarthatatlanná teszi. Újraválasztása esetén azon dolgozik majd, hogy európai eszközökkel visszafogja a korrupciót idehaza - hangoztatta.

Közölte, hogy a kormány által "sulykolt" migráció valóban probléma, az MSZP azt semmilyen körülmények között nem támogatta, a lehető legszigorúbb ellenőrzéseket szorgalmazták a határokon, de tiltakoznak az embertelenségek ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!