EP-választás - Tajani az EP-választás külföldi befolyásolása elleni küzdelem fontosságára figyelmeztetett

Külföld, 2019.03.13

Az Európai Parlament (EP) határozottan elítéli azokat az államokat, amelyek dezinformációs kampányok és hamis hírek terjesztése révén aláássák az európai demokráciát. A politikusok kötelessége az állampolgárok választási szabadságának biztosítása - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban szerdán.

Tajani az Európai Parlament plenáris ülésének az EP-választás előkészítésével foglalkozó vitáján hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy az emberek teljes körű, pontos és valós információval rendelkezhessenek, a hamis hírek ugyanis befolyásolhatják őket döntésükben, de el is tántoríthatják attól, hogy részt vegyenek a választási folyamatban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi amerikai választáskor tapasztaltak megerősítik annak kockázatát, hogy egyesek befolyásolni akarhatják az EP-választások eredményét.

"Mindössze hetvenöt nappal az európai parlamenti választások előtt ki kell mondanunk: demokráciánkat támadás fenyegeti" - jelentette ki.

Az EP elnöke szerint a főként orosz eredetű kampányok legfőbb célja az uniós tagállamok megosztása. A képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy megelőlegező módon lépjenek fel a különböző fórumokon jelentkező álhírek okozta fenyegetésekkel szemben. Ellenőrizni kell továbbá, hogy a közösségi média, valamint az internetes platformok megfelelnek-e a szabályozásokban foglaltaknak és eltávolítják-e a szándékosan félrevezető és hamis tartalmakat - emlékeztetett Tajani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!