Erdogan: a "puccsista" Haftarnak nem áll szándékában megegyezni Líbiában

Külföld, 2020.01.24

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló, szavai szerint "puccsista" Halífa Haftar tábornoknak és támogatóinak nem áll szándékukban kiegyezni, amit az utóbbi napokban fokozódó támadásaik igazolnak.

Erdogan az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón egyúttal úgy vélte, hogy Haftar anyagi támogatói révén súlyos mértékben "önfejűvé" vált.

Merkel arról beszélt, hogy a múlt vasárnapi berlini Líbia-konferencián részt vevő minden fél elkötelezettséget tanúsított a tűzszünet iránt. A békekonferencia után az összecsapások alábbhagytak - állapította meg a német kancellár, hozzátéve: nem volt olyan előzetes várakozása, hogy a harcok teljesen megszűnnek. Egyúttal jelezte, hogy a Berlinben elfogadott 55 pontot az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóvá fogja hagyni.

Angela Merkel pénteken egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Isztambulban. Erdogannal a líbiai és a szíriai helyzetről, a menekültválságról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt. Találkozott továbbá a német-török kereskedelmi kamara, illetve civil szervezetek képviselőivel is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!