Erdogan: a török nemzetet elszomorította, hogy az amerikai elnök népirtásnak ismerte el az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat

Külföld, 2021.04.26

A török nemzetet elszomorította, hogy Joe Biden amerikai elnök a napokban hivatalosan népirtásnak ismerte el az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a kormányzat ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Erdogan beszédében alaptalannak, jogtalannak és valótlannak minősítette Biden kijelentését.

A török államfő egyúttal arra szólította fel amerikai kollégáját, hogy mihamarabb lépjen vissza "helytelen" állásfoglalásától, valamint azt is kérte az Egyesült Államoktól, hogy nézzen a tükörbe, "ha már népirtást emleget".

Erdogan aláhúzta, hogy ezzel a legutóbbi bejelentéssel a török-amerikai kapcsolatok a korábbi szintről "sokkal lejjebb estek".

A török elnök mindazonáltal jelezte, hogy a júniusi NATO-csúcson ezt a témát is meg fogja vitatni Bidennel, ahol "egy új korszak kapuját" igyekeznek majd megnyitni. "Félre kell tennünk a két ország kapcsolatait mérgező témákat, és azt kell megnéznünk, hogy ezután milyen lépéseket tegyünk" - fogalmazott.

Erdogan úgy vélte, hogy Biden szóban forgó kijelentése mögött "szélsőséges örmény körök és Törökország-ellenes csoportok nyomása" áll, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ankara "jószomszédi" viszonyt kíván kialakítani Örményországgal.

Joe Biden szombaton tett bejelentése a török vezetés számos tagjának határozott elutasítását és heves bírálatát váltotta ki, a török külügyminisztérium pedig bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét. Erdogan mindeddig nem reagált amerikai hivatali kollégájának szavaira.

Elemzők már előzőleg arra hívták fel a figyelmet, hogy Biden mindenekelőtt jelképes, ugyanakkor történelmi horderejű bejelentése fel fogja bőszíteni Törökországot, tovább rontva az eddig is feszült viszonyt a két NATO-szövetséges között.

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a - Donald Trump elnök vezette - amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!