TV műsor

Erdogan az Európában élő törököket befolyásuk növelésére szólította fel a terrorszervezetek ellen

Külföld, 2018.04.10

A Törökország-ellenes terrorszervezetek elleni hatékonyabb fellépés érdekében nagyobb politikai befolyás megszerzésére szólította fel az Európában élő török állampolgárokat Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén Ankarában.

A török államfő felszólalásában az Ankara által terrorszervezetnek tartott szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontot (DHKP-C) említette név szerint.

Erdogan már korábban is többször nehezményezte, hogy a PKK és a DHKP-C szimpatizánsai szabadon folytathatnak propagandatevékenységet az Európa Unió (EU) több országában, annak ellenére, hogy a PKK-t és a DHKP-C-t az EU maga is terrorszervezeteknek tekinti. A török vezető keddi beszédében nem emelt ki egyetlen uniós országot sem a sorból.

A török elnök az unióban élő török állampolgárokhoz intézve szavait hangsúlyozta: "a legfontosabb, hogy a politikában aktívak legyetek. Ne hagyjátok a PKK-sokra és a DHKP-C-sekre az ottani politikát. Személyesen vegyetek részt a pártokban és a politikai folyamatokban. A terrorszervezetek támogatóinak kis számuk ellenére az a legnagyobb előnyük, hogy bizonyos helyeken csoportosulva beleszólásuk van a politikába."

Kiemelte: "amikor egyesülnek azok a török állampolgárok, akik kötődnek országukhoz, nemzetükhöz, zászlajukhoz és a müezzin énekéhez, az európai politikai pártokon és politikusokon keresztül a terrorszervezetek ottani követőinél tízszer, százszor hatékonyabbak lesznek."

Erdogan folytatva gondolatmenetét hozzátette: "nem külföldön vagytok azokban az országokban, ahol tartózkodtok, hanem új hazátokban, ahol emberi jogok birtokosaiként éltek. Óhazátok megmarad. Új hazátokhoz szorosan kötődjetek! Állampolgári jogotokat a hasznotokra fordítsátok! Becsüljétek meg az oktatás és a vállalkozások terén rendelkezésre álló lehetőségeket! Soha ne engedjetek anyanyelvetekből, hitetekből és összetartásotokból! Ugyanakkor a lehető legjobban tanuljátok meg annak az országnak a nyelvét és társadalmi kereteit, amelyben vagytok! - hívta fel az Európai Unióban élő törökök figyelmét Erdogan.

A török államfő egyúttal emlékeztetett: a végrehajtó elnöki rendszer későbbi bevezetéséről döntő tavaly április 16-ai népszavazáson a Németországban élő török állampolgárok több mint 60 százaléka igennel szavazott a változtatásra. "Ez azt jelenti, hogy van ott egy erő, amelynek a helyi politikában is aktívnak kell lennie" - hangoztatta.

Erdogan a népszavazás után, 2017 májusában lett ismét a kormánypárt elnöke is.

A török külügyminisztérium adatai szerint 5,5 millió török él Nyugat-Európában. A 60-as évek elején kezdődő kivándorlási hullámmal a legtöbben Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban és Ausztriában telepedtek le.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!