Erdogan: Cipruson a kétállami megoldáson kívül nincs más kiút

Külföld, 2021.02.10

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában kijelentette, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök minapi állásfoglalásával szemben az évtizedek óta kettéosztott Ciprus ügyében "a kétállami megoldáson kívül nincs más kiút".

Micotákisz hétfőn Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnökkel találkozott Nicosiában, hogy összehangolják álláspontjukat a ciprusi béketárgyalások újraindítását célzó, ENSZ-szervezte márciusi konferencia előtt. Micotákisz és Anasztasziádisz egyetértett abban, hogy a ciprusi görög és török közösség közötti konfliktusnak csakis szövetségi megoldása lehet. A görög kormányfő egyúttal kitartott amellett, hogy a sziget újraegyesítését csakis az ENSZ határozatainak keretein belül lehet elérni, amelyek szerint a tárgyalások alapja egy szövetségi, két közösségből, két tagállamból álló állam, egy szuverenitással és állampolgársággal.

Erdogan szerdán a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén tartott beszédében kijelentette: "szó sincs már ilyen vagy olyan szövetségről, lépjetek túl ezen!"

A márciusi konferencián az ENSZ-en, a ciprusi görög és török közösségen kívül részt vesz Görögország, Nagy-Britannia és Törökország is. A török elnök szerdán jelezte, hogy Törökország a ciprusi helyzetet illetően csak a kétállami megoldás feltételével ül tárgyalóasztalhoz, ellenkező esetben "mindenki megy a maga útján".

Erdogan a felszólalásában felidézte, hogy Törökország és Görögország január 25-én Isztambulban folytatta a csaknem öt éve megszakadt tárgyalásait a két ország közötti vitás kérdésekről, és ennek kapcsán felvetődött annak lehetősége, hogy találkozik Micotákisszal.

"Abban az esetben, ha ez így megy tovább, nem fogunk tudni veled asztalhoz ülni" - jelezte a török államfő a görög miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban, majd aláhúzta, hogy Micotákisznak "tudnia kell, hol a helye".

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!