Erdogan: pozitív hatással van a Közel-Keletre az orosz-török együttműködés

Külföld, 2019.01.23

Oroszország és Törökország együttműködése pozitív hatást gyakorol a Közel-Keletre - hangoztatta Recep Tayyip Erdogan török elnök, amikor szerdán a Kremlben fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

A két vezető tárgyalásainak homlokterében a szíriai helyzet áll. A nap folyamán korábban Marija Zaharova külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szíriai Idlíb tartományban, ahol orosz-török összefogással próbáltak meg feszültségcsökkentési övezetet létrehozni, gyorsan romlik a helyzet. Mint mondta, a terület csaknem teljes egészében az an-Nuszra Front fegyvereseinek ellenőrzése alatt áll, akinek "folyamatos provokációi fenyegetést jelentenek a civil lakosságra, a szíriai katonákra és a hmejmími orosz bázisra nézve".

Azt is hangoztatta, hogy Izraelnek fel kell hagynia a Szíriára mért "önkényes" légi csapásokkal, amelyek szerinte fokozzák a feszültséget a régióban (Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy hazájának hadserege továbbra is harcolni fog az iráni haderő ellen Szíriában.)

Találkozójuk elején Putyin részvétét fejezte Erdogannak a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében a hétfőn történt, halásos áldozatokat követelő hajóbaleset miatt. A házigazda szerint az orosz szakszolgálatok "meglehetősen operatívan" léptek fel az bajba jutottak megmentése érdekében a nemzetközi vizeken történt baleset helyszínén.

Együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak Erdogan is a tragédia miatt, és megköszönte vendéglátójának a kérdés "érzékeny megközelítését". Elmondta, hogy a két kigyulladt hajón 16 török állampolgár tartózkodott.

A TASZSZ szerda esti összesítése szerint a tanzániai zászló alatt hajózó két jármű 32 főnyi, török és indiai állampolgárságú személyzetéből 12 embert sikerült megmenteni és további 10-nek a holttestét találták meg. A hírügynökség úgy értesült, hogy a két hajóroncson még mindig fennáll a robbanásveszély.

Az orosz tengerészek szakszervezete egyébként szerdán azt közölte, hogy a két hajó, a Maestro és a Candy néven szereplő tanker 2018 novemberében felkerült az amerikai szankciós listára, mert olajtermékeket szállított Szíriába. A két tankeren 4,5 ezer tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) volt, amely átrakodás közben kigyulladt.

Igor Kovalcsuk, a szakszervezet elnökének első helyettese a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset idején a két hajó törvénysértő módon horgonyozott nemzetközi vizeken a Kercsi-szoros közelében. Kovalcsuk felhívta a figyelmet arra, hogy az LNG-hez hasonló, veszélyes rakományt rakodni kizárólag kikötői körülmények között megengedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!