Erdogan reméli, hogy Athén "nem pazarolja el" a tengerjogi vita megoldásának lehetőségét

Külföld, 2020.09.23

Recep Tayyip Erdogan török államfő abbéli reményét fejezte ki szerdán Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy Görögország "nem pazarolja el" a Földközi-tenger alatti energiahordozók miatt kiújult vita megoldására kínálkozó diplomáciai lehetőséget.

Az ankarai elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan a videokonferencián leszögezte, hogy a földközi-tengeri vita hátterében Görögország és Ciprus "maximalista" követelései állnak, továbbá az "a vágy, amely semmibe venné" Törökországnak és Ciprus török lakosságának a jogait.

A török államfő ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2016-os migrációs egyezmény megújítására, a vámunió "frissítésére", valamint a schengeni vízummentesség biztosítására irányuló lépések az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatok továbbvitelének "stabil" alapját képeznék.

Erdogan nem sokkal később Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is értekezett. "Törökország nemcsak kijelentéseivel, hanem tetteivel is nyíltan, világosan kifejezte, hogy a feszültség csökkentésének és a párbeszédnek a híve a Földközi-tenger ügyében" - mondta, kiemelve, hogy Ankara Athén provokációi ellenére sem engedett "józan és hidegvérű" hozzáállásából.

Jelezte, hogy a török-görög tengerjogi tárgyalások felélénkítéséről kedden bejelentett megállapodás előrehaladása Athén további lépéseinek függvénye.

A török államfő elismeréssel szólt Stoltenberg konstruktív erőfeszítéseiről a kérdésben, majd aláhúzta, hogy a NATO szolidaritása Törökországgal fontos a térség gondjainak szempontjából.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint a NATO- és EU-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Erdogan előző nap Angela Merkel német kancellárral és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egyeztetett. Az ankarai államfői hivatal a megbeszéléseket követően közölte: Törökország és Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kutatásának kérdéséről.

Az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön arra szólította fel Ankarát, hogy azonnal állítsa le "illegális fúrásait", tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyjon fel a "nacionalista háborúra uszító retorikával". Az EP felkérte az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy álljon készen további célzott szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!