Erdogan: Törökország kivár az orosz légvédelmi rendszer miatt kilátásba helyezett amerikai szankciók ügyében

Külföld, 2020.12.11

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki török sajtóbeszámolók szerint kijelentette, hogy országa kivár a reagálással az orosz SZ-400-as légvédelmi rakétarendszer beszerzése miatt az amerikai CAATSA-törvény értelmében kilátásba helyezett szankciók ügyében.

Erdogan erről az azeri fővárosban, Bakuban tett kétnapos hivatalos látogatásáról hazatérőben, a repülőgépen beszélt újságíróknak.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a török elnök tiszteletlenségnek nevezte, hogy az Egyesült Államok az ellenségeivel szembeni szankciókról rendelkező, úgynevezett CAATSA-törvénnyel hozakodik elő az egyik nagyon fontos NATO-partnerével szemben.

Erdogan azt mondta, hogy hamarosan a demokraták kerülnek hatalomra az Egyesült Államokban. "Mi történt, hogy most alkalmazzák a CAATSA-törvényt Törökországgal-szemben?" - tette fel a kérdést, majd hozzátette: a hatalom átadása után sokkal jobban fogják látni a "dolgok menetét" Amerikában, ezért "türelmesek lesznek".

Recep Tayyip Erdogan később videoüzenetet intézett a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tartományi elnökeinek találkozójához. Beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak olyan mélyreható politikai és gazdasági kapcsolatai vannak Törökországgal, amelyeket sem figyelmen kívül hagyni, sem teljesen elveszíteni nem tud vagy akar egyik fél sem. A szankciók kilátásba helyezése politikai indíttatású, és semmilyen racionális alapja nincs, valamint minden fél számára csak kárt okoz, senkinek nem kedvez - vélte. Rámutatott: nincs olyan közös ügy, amely ne oldódna meg párbeszéden és együttműködésen keresztül. A török államfő végül reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok vezetése "a Törökország-ellenes lobbi hatásától megszabadulva mihamarabb objektív politika felé fordul".

Törökország 2019-ben szerezte be az Sz-400-as ütegeket. Az ügyletet Washington élesen bírálta, és válaszul kizárta a kis-ázsiai országot az F-35-ös harci repülőgép fejlesztési programjából, felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Ankarának, és a jövőre vonatkozóan szankciókat is kilátásba helyezett.

Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!