Erdogan: Törökországnak van terve a béke helyreállítására Szíriában

Külföld, 2019.01.08

Törökországnak van terve a béke helyreállítására Szíriában - ezzel a címmel jelentetett meg Recep Tayyip Erdogan török államfő véleménycikket, amely a The New York Times című napilap internetes oldalán jelent meg hétfő délután.

A szíriai hosszú távú békesség és stabilitás megteremtéséhez szükséges átfogó stratégiát Törökország vezetésével lehet megvalósítani - állította cikkében a török államfő. Recep Tayyip Erdogan a The New York Timesban is egyetértését fejezte ki Donald Trump amerikai elnök csapatkivonási tervével, de leszögezte: az amerikai katonák kivonását körültekintéssel kell megtervezni és "a megfelelő partnerekkel" együttműködve kell végrehajtani az Egyesült Államok, a nemzetközi közösség és a szíriai nép érdekeit is védelmezve. "Törökország, amely a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, az egyetlen állam, amelynek megvan a hatalma és az elkötelezettsége is e feladat elvégzéséhez" - hangsúlyozta a török politikus. Erdogan emlékeztetett arra: 2016-ban országa elsőként küldött szárazföldi csapatokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriába, és a török hadsereg zárta el a NATO-országok határaihoz vezető utakat a terroristák előtt, terrortámadásokat akadályozva meg ezzel Törökországban és Európában egyaránt. A török államfő felidézte azt is, hogy a szíriai Rakkában és az iraki Moszulban harcoló koalíciós erőkkel ellentétben - amelyek nagyon nagy részben légicsapásokkal igyekeztek felszámolni a terrorszervezetet - a török csapatok és a Szabad Szíriai Hadsereg harcosai az Iszlám Állam egyik központjának számító Al Bab városában, házról házra jártak és úgy űzték ki a terroristákat. Eközben - Erdogan szerint - a város infrastruktúrája nagyrészt érintetlen maradt és ez lehetővé tette, hogy az élet napokon belül visszatérhessen a normális kerékvágásba. A török államfő leszögezte: változatlanul elhivatott abban, hogy vereséget mérjen az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre és - ahogyan fogalmazott - "más terrorcsoportokra" is. "Törökország átfogó stratégiát javasol a radikalizálódás okainak felszámolására" - fogalmazott Erdogan. Ennek első lépéseként egy úgynevezett stabilizációs erő létrehozását javasolja, amelynek szerinte a szíriai társadalom valamennyi rétegét magában kell foglalnia. Utalt arra is, hogy szerinte a háborús viszonyok közepette a szíriai fiataloknak nem volt más lehetőségük, mint hogy belépjenek a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoportba, amely - mint írta - nem más, mint a Kurd Munkáspárt (PKK) szíriai csoportja. Erdogan arra is emlékeztetett, hogy a PKK-t mind Törökország, mind az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja számon. Erdogan fontos teendőként említette valamennyi szíriai közösség megfelelő politikai képviseletének megteremtését is, és utalt arra, hogy a Szíria északi részén élő kurd közösségek politikai képviseleteiben (a helyi önkormányzatokban) helyet kell kapniuk más társadalmi csoportoknak is.

Törökország együtt akar működni és egyeztetni akarja cselekedeteit a szövetségeseivel és barátaival - szögezte le Recep Tayyip Erdogan. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Törökország az egyetlen állam, amely képes együttműködni Szíriában mind az Egyesült Államokkal, mind Oroszországgal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!