Erőteljes élénkülést jeleznek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Külföld, 2021.03.24

A brit gazdaság váratlanul erőteljes élénkülésére vallanak a szerdán ismertetett előzetes márciusi aktivitási mérőszámok, amelyek az előrejelzéseket messze meghaladó mértékben emelkedtek.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 56,6-ra, hét hónapja nem mért csúcsra emelkedett a múlt hónapra kimutatott 49,6-ról.

Az előzetes elemzői konszenzus átlaga 51,4-es márciusi összágazati BMI-mutatót valószínűsített.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik.

Az IHS Markit a márciusi előzetes adat szerdai ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemeli: az átfogó havi BMI-mérőszám meredek emelkedésének egyik fő hajtóereje az volt, hogy szeptember óta először nőtt az új megrendelések összágazati állományának értéke.

A felmérésbe bevont vállalatok véleménye szerint ez annak az eredménye, hogy élénkülni kezdett az értékesítés a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások várható enyhítésének közeledtével, emellett a fogyasztói hangulat is javul.

Az IHS Markit hangsúlyozza azt is, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma öt hónapja először jelzi az ágazat élénkülését: a szolgáltatási BMI 56,8-ra emelkedett márciusban a februári 49,5-ről.

A ház kiemeli, hogy a szolgáltatási szektor átfogó BMI-indexe a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta most először meghaladta feldolgozóipar termelési részindexét, amely jelenleg 55,6.

A teljes körű gyáripari aktivitási index 57,9-re emelkedett a múlt havi 55,1-ről, és 2017 novembere óta most a legmagasabb.

A brit gazdaság e két fő ágazatának aktivitása tavaly áprilisban - az éppen egy éve elrendelt országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - érte el mélypontját: akkor a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8-ra esett.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Mindez súlyosan megterhelte a brit gazdaság egészének tavalyi teljesítményét is.

Tavaly február és április - vagyis a 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap - között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest. A tavalyi év egészében átlagosan 9,9 százalékkal zuhant reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza. A tavalyi egész éves GDP-zuhanás is példátlan mértékű volt a modern kori brit gazdaságtörténetben.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a friss aktivitási mutatók ezúttal az eddig vártnál kisebb visszaesést valószínűsítenek.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a márciusi aktivitási felmérés szerdai ismertetése utáni előrejelzésében közölte: az adatok alátámasztják a ház azon várakozását, hogy a brit GDP-érték az idei első negyedévben mindössze 1,6 százalékkal csökken negyedéves összevetésben.

A cég számításai szerint a negyedévi átlagon belül februárban valószínűleg 1 százalékkal nőtt, márciusban 2 százalékkal emelkedik a brit gazdaság teljesítménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!