Értékesítené magyarországi érdekeltségei egy részét a német E.ON

Külföld, 2019.06.25

Értékesítené magyarországi érdekeltségei egy részét az E.ON, a német energetikai társaság vezetője erről hétfő este beszélt egy berlini rendezvényen.

Johannes Teyssen a Handelsblatt című német üzleti lap beszámolója szerint elmondta, hogy a szintén német RWE leányvállalata, az Innogy - a magyarországi Elmű-Émász Társaságcsoport tulajdonosa - hálózatüzemeltetéssel foglalkozó részlegének átvételéhez szükséges európai uniós versenyhatósági engedély megszerzése érdekében hajlandóak több korrekciós intézkedésre.

Az Európai Bizottság - mint EU-s versenyhatóság - hozzájárulásáért az E.ON kész értékesíteni magyarországi áramszolgáltatási üzletágának és az Innogy csehországi áram-, és földgázszolgáltatási üzletágának egy részét.

Az E.ON németországi távfűtési üzletágának egy 260 ezer ügyfélből álló részét is hajlandó értékesíteni, és megválna egy elektromos autókat kiszolgáló, németországi autópályák mentén 32 állomásból álló töltőállomás-hálózat kiépítésére vonatkozó jogosultságától is - mondta a társaság vezetője.

A Handelsblatt beszámolója szerint az E.ON és az RWE az év végéig le akarja zárni az Innogy feldarabolását. Tavaly tavasszal bejelentett megállapodásuk szerint a több lépésben végrehajtandó ügylet révén az Innogy az E.ON-hoz kerül, az RWE pedig tőkeemelés révén tulajdonrészt szerez az E.ON-ban.

Az Innogy hálózatüzemeltetéssel foglalkozó részlegét beolvasztják az E.ON-ba, a megújuló forrásokra alapozó energiatermeléssel foglalkozó részlege pedig az RWE-hez kerül. A 2016-ban alapított Innogy így megszűnik.

Az átszervezés nem csak az Innogy megszüntetésével jár, a tervek szerint az E.ON és az RWE profilja is megváltozik. Az E.ON az energiahálózatokra összpontosító vállalattá alakul, és a megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozó üzletágát átveszi az RWE, amely az Innogy megalapítása óta kőszénnel vagy földgázzal működtetett erőművek, illetve atomerőművek üzemeltetésére összpontosított.

Johannes Teyssen elmondta, hogy a folyamat következő része az úgynevezett piacvizsgálat, amelynek keretében a brüsszeli bizottság felkér piaci szereplőket, hogy értékeljék a javasolt korrekciós intézkedéseket. Ez egy "standard eljárás", amelynek elindításáról a bizottság előzetesen értesítést küldött - mondta az E.ON igazgatótanácsának elnöke.

Kifejtette, hogy a javaslatok megvalósításának feltétele az Innogy-tranzakció lezárása, ami a második félévre várható, a Csehországgal kapcsolatos elképzelés megvalósításához pedig az Innogy vezetőségének döntése is szükséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!