Észak-Korea ügyében hatékonyabb kommunikációt szeretne a kínai elnök

Külföld, 2016.06.02

Az észak-koreai nukleáris kérdésben érintett felek közötti hatékonyabb kommunikációt szeretne és valamennyi érintettől önmérsékletet várna Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. Erről akkor beszélt, amikor Pekingben fogadta Ri Szu Jongot, a Koreai Munkapárt alelnökét, a párt politikai bizottságának tagját.

Csütörtöki sajtóbeszámolók szerint a pártdelegációt vezető Ri átadta az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un "szóbeli üzenetét" a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzésének és a "hagyományos barátság" fejlesztésének szándékáról.

Hszi Csin-ping a találkozón kifejezte, a látogatásból arra következtet, hogy az észak-koreai vezető (akivel ő maga sosem találkozott) "nagy jelentőséget tulajdonít" a pártok és a két nemzet közötti kapcsolatoknak.

Hszi utalt arra, hogy Peking hajlandó együttműködni Phenjannal a kapcsolatok konszolidálásán és fejlesztésén, egyúttal megerősítette: országa álláspontja a Koreai-félsziget kérdésében világos és következetes.

Kína többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem szeretne atomfegyvert a szomszédságában, a Koreai-félszigeten, és támogatta az ENSZ Biztonsági Tanács Észak-Koreát fegyverkísérletei miatt büntető szankcióit is.

Ri Szu Jong észak-koreai hivatalos források szerint szerdán vendéglátójával, a Kínai Kommunista Párt (KKP) nemzetközi főosztályának miniszteri rangú vezetőjével, Szung Taóval tárgyalva ugyanakkor közölte, hogy Észak-Korea nem akar felhagyni atomprogramjával. Erről a kínai jelentések nem tettek említést.

Daniel Russel, a kelet-ázsiai ügyekért felelős amerikai diplomata a napokban kijelentette, a jövő héten Pekingben esedékes kínai-amerikai magas szintű tárgyalásoknak az lesz az egyik témája, miként lehetne Észak-Koreára nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy visszatérjen a Koreai-félsziget atommentesítését szolgáló tárgyalásokhoz.

Vang Ji, kínai külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy kormánya a leszerelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja a koreai háborút végleg lezáró békeszerződés tető alá hozását, aminek hiánya "érthető aggodalommal" tölti el Phenjant.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!