ET-biztos: fel kell lépni a szexista gyűlöletbeszéd ellen

Külföld, 2019.11.22

A nőkkel szemben élőszóban és az internet világában terjedő szexista gyűlöletbeszéd leküzdésének hatékonysága érdekében az Európa Tanács valamennyi tagállama köteles fellépni, valamint ratifikálniuk kell az erre vonatkozó isztambuli egyezményben lefektetett szabályokat - jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napját megelőzően pénteken.

Dunja Mijatovic nyilatkozatában leszögezi, a szexista beszéd régóta fennálló, azonban nem komolyan vett probléma Európában, amely az elmúlt években új erőre kapott a közösségi médiaplatformok egyre növekvő népszerűségével.

Kiemelte, hogy az életveszélyes fenyegetés, a szexuális zaklatásra, vagy a nemi erőszak elkövetésére való utalás naponta fordul elő, amely minden nő és a lány érvényesülését akadályozza. Sérti jogaikat, és terepet enged a nők elleni pszichológiai, szexuális zaklatásnak, vagy akár fizikai erőszaknak is.

Mindez hatással van a demokráciára, mivel eredménye az ilyen magatartás elfogadása, valamint a nők politikai, társadalmi, vagy a kulturális életben való részvételének gyengülése. A szexista gyűlöletbeszéd elkövetőinek büntetlensége pedig hozzájárul a szexizmus és a nők elleni erőszak terjedéséhez - jelentette ki.

"Ez elfogadhatatlan. Mindannyiunknak, állami hatóságoknak, médiának, az oktatási intézményeknek, vállalkozásoknak, a civil társadalomnak és a nemzetközi szervezeteknek is fel kell lépniük, és meg kell akadályozniuk a szexista beszéd terjedését" - fogalmazott.

Ezt a törvény teljes erejével, valamint a nyilvánosság erőteljesebb bevonásával kell megtenni a szexizmus terjedésének megállítása és a nők jogaival kapcsolatos tudatosság növelése érdekében - mondta.

Dunja Mijatovic arra emlékeztetett, hogy az Európa Tanács 2011-ben aláírt egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény kötelező szabályokat állít fel a szexuális zaklatással szemben. A szexuális zaklatást meg kell állítani, ezért valamennyi országnak ratifikálnia kell az egyezményt az emberi méltóság megőrzése érdekében. Szintén elengedhetetlen a szexizmus általános elítélése és a nemi sztereotípiákat lebontó tudatosságnövelő kezdeményezések végrehajtása - húzta alá.

A politikai vezetőknek, újságíróknak, miden véleményformálónak, de különösen a férfiaknak elkötelezettebbé és határozottabbá kell válniuk a szexista beszéd elítélésében és megakadályozásában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a nők és a férfiak egyaránt fel tudjanak szólalni a szexista beszédmód ellen, és további lépést lehessen tenni a nők elleni erőszak minden formája elleni küzdelem terén - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!