ET-jelentés: állami és vallási vezetők is tüzelik a homofób érzelmeket Oroszországban

Külföld, 2019.03.05

Oroszországban erősen korlátozták a civil szervezetek működését, és például továbbra is rendkívül gyakoriak a rasszista és homofób kijelentések a közbeszédben, azonban történt néhány kedvező fejlemény is az utóbbi években - állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács.

Az értékelésben különösen aggasztónak nevezték, hogy Vlagyimir Putyin elnök és az orosz ortodox egyház egyes vezetői is "aktívan táplálják a homofób érzelmeket", valamint meglehetősen gyakori a gyűlöletbeszéd, a rasszista megnyilvánulás a közbeszédben és a labdarúgásban.

"Szó nélkül hagyják az intoleráns közbeszédet, büntetlen marad" - írta az ECRI.

A szakemberek szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a hatóságok visszaélnek a szélsőségesség elleni, illetve a külföldről érkező finanszírozást is felhasználó civil szervezeteket külföldi ügynökké nyilvánító törvénnyel. Utóbbi "keménykezű" alkalmazása pedig aláásta a civil aktivizmust az országban.

Sérelmezték egyebek mellett azt is, hogy még mindig nem fogadtak el átfogó diszkriminációellenes törvényt Oroszországban, ahogyan nem tiltják a faji vagy etnikai profilalkotást sem, amelyet máig széles körben alkalmaznak, elsősorban a közép-ázsiai és kaukázusi bevándorlók, illetve a romák kárára.

Két évvel ezelőtti hírek szerint tömegesen vettek őrizetbe és kínoztak meg melegeket Csecsenföldön, s a szervezet az ügyben folytatott nyomozás megállapításainak nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Az ECRI ajánlásokat is megfogalmazott, mindenekelőtt azt, hogy állítsanak fel független testületet a rendőri visszaélésekkel kapcsolatos panaszok vizsgálatára és vonják vissza a "homoszexuális propagandát" tiltó jogsértő törvényt.

Több területen ugyanakkor előrelépés figyelhető meg a szakértők szerint, például fontos, hogy csökkent a rasszista gyilkosságok és neonáci támadások száma.

Üdvözölték emellett, hogy regionális ombudsmanokat neveztek ki, ügynökséget hoztak létre a népcsoportok és vallások közötti konfliktusok megelőzésére, rendőröket képeztek ki a gyűlöletbeszéd azonosítására, nemzeti roma akciótervet fogadtak el, valamint jelentős támogatást biztosítottak a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők számára.

A jelentésben a 2013 és 2018 közötti időszakot vizsgálták.

Az ECRI a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet, az Európa Tanács független szakértőkből álló testülete, amely kifejezetten a rasszizmus, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az intolerancia területét vizsgálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!