ET: Magyarország előrelépéseket tett a korrupcióellenes ajánlások végrehajtásában, de még nem teljesíti mindegyiket

Külföld, 2020.11.17

Az Európa Tanács üdvözli az Országgyűlésről szóló törvénynek az összeférhetetlenség esetére egyértelműbb következményeket kilátásba helyező módosításait, azonban a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó nemzetközi ajánlások magyarországi betartását összességében továbbra sem tartja kielégítőnek - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) kedden.

A GRECO megállapítása szerint a 2015-ben megfogalmazott 18 ajánlás közül a magyar illetékes hatóságok ötöt hajtottak végre kielégítő mértékben.

Továbbra is hiányosságok mutatkoznak a bírákra és az ügyészekre vonatkozó ajánlások végrehajtásában, és határozottabb intézkedésekre van szükség a parlamenti jogalkotási folyamat átláthatóságának és konzultációs lehetőségének javítására, ideértve a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályok bevezetését is.

Az Országgyűlésre vonatkozóan a szakértők magatartási kódex kidolgozását ajánlották az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen, emellett a vagyonnyilatkozatok egységesítését, illetve a képviselők mentelmi jogának általános felülvizsgálatát javasolták.

A bírókkal kapcsolatban a szakértők azt állapították meg, hogy nem történt érdemi előrelépés a korábban megfogalmazott három ajánlás tekintetében. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének hatáskörére vonatkozóan továbbra is kifogásokkal éltek a bírók kinevezésének vagy előléptetésének, valamint a bírói megbízatások meghosszabbításának folyamatát illetően.

A GRECO üdvözölte, hogy hatályba létek az ügyészeket és ügyészségeket érintő törvénymódosítások, amelyek kötelezővé teszik a fegyelmi biztos bevonását a fegyelmi eljárásokba. Megjegyezték azonban, hogy ez nem elegendő a vonatkozó ajánlás megfelelőre minősítéséhez. Hozzátették továbbá, hogy nem történt előrelépés a főügyész megbízatásának meghosszabbítását és az ügyészek szélesnek ítélt mentelmi jogát illetően sem.

A szakértői csoport arra szólította fel Magyarországot, hogy 2021. szeptember 30-ig készítsen jelentést a még függőben maradt ajánlások teljesítéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!