EU: a demokráciának egyre több kihívással kell szembenéznie

Külföld, 2020.09.14

A demokráciának egyre több kihívással kell szembenéznie világszerte, romlik az állampolgári szabadságjogok helyzete, nyomás alá kerül a független média, valamint többfelé újságírókat félemlítenek meg - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke hétfőn.

Az uniós bizottság két tagja a demokrácia kedden esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatban kijelentette, a társadalmi megosztottság növekszik, sok helyütt aláássák a demokratikus intézményeket, az információ torzításának új formái jelennek meg, és sérülnek a demokratikus választási folyamatok is.

Kiemelték: mindezek megakadályozására az Európai Unió megkettőzi erőfeszítéseit. Világszerte támogatja azokat, akik a demokrácia védelmében, kiépítésén és előmozdításán munkálkodnak. Lépéseket tesz a demokrácia megerősítése érdekében az unión belül is. Folytatja munkáját a hamis hírek leküzdése, a választásokat fenyegető manipulációk megfékezése terén, valamint támogatja a szabad és független sajtót.

Mint emlékeztettek, az európaiak átláthatóságot és nagyobb arányú részvételt kértek a politikai döntéshozatalban. Ezzel összefüggésben kijelentették, az európaiak demokráciába vetett hitét nem szabad természetesnek tekinteni. Az uniós bizottság készülő állampolgársági jelentése ezért kitér majd arra, miként lehet biztosítani, hogy minden uniós állampolgár teljes mértékben gyakorolhassa jogait, és részt vehessen az unió demokratikus életében - közölték.

Leszögezték: az Európai Unió az emberi jogok és a jogállamiság mellett a demokrácia előmozdításának és védelmének erős elkötelezettségén alapul. Demokrácia, béke és stabilitás nélkül a hosszú távú fejlődés és a jólét nem biztosítható - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!