EU: a fehérorosz hatóságoknak szabadon kell bocsátaniuk Marija Kalesznyikava bebörtönzött ellenzéki vezetőt

Külföld, 2022.12.01

A fehérorosz hatóságoknak azonnal szabadon kell bocsátaniuk Marija Kalesznyikova ellenzéki vezetőt, az egészségi állapotáról szóló jelentések nagyon aggasztóak, rendkívül fontos, hogy megkapja a megfelelő orvosi ellátást és gondoskodást - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

A tavaly szeptemberben politikai összeesküvés vádjával 11 év börtönbüntetésre ítélt Kalesznyikavát a hét elején ismeretlen okokból intenzív osztályra kellett szállítani.

Stano felszólította a hatóságokat, hogy gondoskodjanak Kalesznyikava biztonságáról és jólétéről, "mivel illegális fogva tartása alatt ők viselik a felelősséget az egészségéért".

"Marija Kalesznyikavának nem a börtönben van a helye, azonnal szabadon kell engedni az összes politikai fogollyal együtt, akiket azért börtönöztek be, mert békésen tiltakoztak a két évvel ezelőtti, elcsalt elnökválasztások ellen" - nyomatékosította az uniós szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be a tüntetések elnyomásért felelős személyek és szervezetek ellen, és szankciós politikáját addig folytatja, amíg a fehérorosz rezsim elnyomja saját népét.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere ellen indított tiltakozó mozgalomban vezető szerepet vállaló Kalesznyikavát tavaly szeptember elején tizenegy év börtönbüntetésre ítélték, az illetékes fehérorosz bíróság a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolta. A 2020. augusztusi elnökválasztás előtt Szvjatlana Cihanouszkaja, azt megelőzően pedig Viktar Babarika korábbi ellenzéki elnökjelölt kampánystábjához tartozott. Miután Babarikát még a kampány során korrupció gyanújával őrizetbe vették, Cihanouszkaja pedig emigrált a választási csalással vádolt Lukasenka megtorlása elől, Kalesznyikava volt az egyike azoknak, akik az új választás megszervezésére törekvő koordinációs tanács élére álltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!