EU: Az orosz gulagtörténész elleni ítélet hozzájárul az emberi jogok helyzetének romlásához Oroszországban

Külföld, 2020.09.30

(MTI) - A Jurij Dmitrijev gulágtörténészt ügyében hozott megalapozatlan és igazságtalan ítélet hozzájárul az emberi jogok helyzetének romlásához, valamint a civil társadalom és a független véleménynyilvánítás terének szűküléséhez Oroszországban - jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) szerdán.

A korábbi három és fél évről 13 évi, szigorított rendszerű börtöntelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fogadott lányán elkövetett nemi erőszak címén Jurij Dmitrijev gulágtörténészt, a Memorial orosz jogvédő szervezet karéliai vezetőjét kedden a Karél Köztársaság legfelsőbb bírósága.

Az uniós szolgálat közleménye szerint az Európai Unió úgy véli, hogy Dmitrijev üldözését emberi jogi munkája és a szovjet időszak politikai elnyomásával kapcsolatos kutatásai váltották ki. Aláhúzták, a súlyosbító ítélet kirívó példa az emberi jogok védelmezőire gyakorolt indokolatlan és elfogadhatatlan, nemzetközi kötelezettségvállalásokat sértő jogi nyomásgyakorlásra.

A közlemény szerint az Európai Unió Dmitrijev azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot, tekintettel a fogvatartott életkorára és egészségi állapotára is.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az ítélet ilyen mértékű súlyosbítása kétségeket vet fel a tisztességes eljárás garanciáinak betartását illetően. A döntés példa a jogvédők, az újságírók és más független vagy kritikus véleményformálók elleni zaklatásokra, melyek az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak elő az Orosz Föderációban.

Az emberi jogi biztos arra szólította fel Oroszországot, hogy az Európa Tanács tagállamaként fogadjon el intézkedéseket, melyek biztonságos, európai normák szerinti környezetet teremtenek az emberi jogok védelmezőinek. A megfélemlítések és zaklatások helyett az orosz hatóságoknak minden szinten együtt kell működniük a civil társadalom szereplőivel, el kell ismerniük alapvető szerepüket és felbecsülhetetlen hozzájárulásukat a társadalom demokratikus fejlődéséhez - tette hozzá Mijatovic.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!