EU-csúcs - Alapjogokért Központ: a csúcsjelölti rendszerről dönthetnek az uniós tagállamok vezetői

Külföld, 2019.05.28

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a csúcsjelölti rendszerről dönthetnek az Európai Unió tagállamainak vezetői keddi találkozójukon.

Törcsi Péter kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, a csúcsjelölti rendszer egy politikai termék, amelyet 2014 előtt német nyomásra hoztak létre. Akkor senki nem ellenezte és támadta meg jogilag, de az alapító szerződésekben nem szerepel.

A visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Cseh Köztársaság) és Franciaország viszont egyre kevésbé támogatja a csúcsjelölti rendszert, mert nem szeretnék, ha német nyomásra választanák az Európai Bizottság elnökét - tette hozzá a kutatási igazgató. Szerinte ha eltörölnék ezt a rendszert, új fejezet nyílna, mert akkor arról kell tárgyalni, hogy kik közül kerülhet ki a bizottság elnöke, és kik mögé lehet többséget gyűjteni az Európai Parlamentben kialakuló erőviszonyok alapján.

Kitért arra is, ősz végéig nemcsak az Európai Bizottság, hanem az Európai Tanács és az Európai Központi Bank elnökéről, valamint a kül- és biztonságpolitikai főképviselőről is dönteni kell.

Angela Merkel német kancellár szeretné, ha az Európai Bizottság vagy az Európai Központi Bank elnöke német lenne - közölte Törcsi Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!