EU-csúcs - Az uniós vezetők üdvözölték a gazdasági és monetáris unió megerősítése terén, az eurócsoport keretében elért eredményeket

Külföld, 2019.06.21

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a brüsszeli uniós csúcson elfogadott zárónyilatkozatukban üdvözölték az eurócsoport keretében a gazdasági és monetáris unió megerősítése terén elért eredményeket, és felkérték a csoportot, hogy a nem euróövezeti tagállamokkal együtt folytassák a munkát ezen átfogó csomag valamennyi elemével kapcsolatban.

Az Európai Tanács kétnapos, brüsszeli csúcstalálkozóján résztvevő tagállami vezetők nyugtázták, hogy az eurócsoport széles körű egyetértésre jutott az európai stabilitási mechanizmus (ESM) szerződésének felülvizsgálatáról.

"Elvárjuk, hogy az eurócsoport folytassa ezt a munkát, hogy 2019 decemberében megállapodásra lehessen jutni az egész csomagra vonatkozóan" - írták.

Az euróövezeti tagállamok döntéshozatali autonómiájának biztosítása érdekében felkérték az eurócsoportot és az Európai Bizottságot, hogy minden függőben lévő kérdés ügyében folytassák a munkát, továbbá felkérték az eurócsoportot, hogy mielőbb számoljon be a megfelelő finanszírozási megoldásokról. Az ezen elemekről való megállapodást prioritásként kell kezelni, hogy a következő többéves pénzügyi keretben meg lehessen határozni a konvergenciát és versenyképességet szolgáló költségvetési eszköz nagyságát - húzták alá.

"Várakozással tekintünk a bankunió további erősítését célzó szakértői szintű munka folytatása elé is" - áll a nyilatkozatban.

Mário Centeno, az eurócsoport olasz elnöke újságírói kérdésre adott válaszában elmondta, az euróövezet költségvetésének finanszírozási forrása még mindig nem ismert, mivel a téma nem volt a csúcstalálkozó napirendjén.

Hozzátette, az év második felében azonban az érintett, eurót használó 19 országgal és az illetékes uniós vezetőkkel megoldást fognak találni erre a problémára. Végezetül kiemelte, a bankunió hiányzó elemeinek gyorsított megvalósítása minden tagállam számára rendkívül fontos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!