EU-csúcs - Kurz: összehangoltan képviselték érdekeiket a nettó befizető országok

Külföld, 2020.02.21

A hosszú távú uniós költségvetésről szóló EU-csúcstalálkozó megbeszélésein az úgynevezett "takarékos négyeknek" nevezett nettó befizető országok - Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország - csoportja "jól összehangoltan" képviselte érdekeit - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár Brüsszelben az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli tanácskozásának első munkanapját követően, pénteken.

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú európai uniós költségvetés áll az Európai Tanács csütörtökön kezdődött rendkívüli ülésének középpontjában. Elemzők kétségesnek tartják, hogy a tagállami vezetők végső megállapodásra jutnának.

"Ahogy vártuk, egész nap intenzív tárgyalások folytak" - fogalmazott az osztrák kancellár. Az éjszaka folyamán további beszélgetések várhatók különböző formátumokban - tette hozzá Kurz.

Az úgynevezett "takarékos négyek", amelyek a közös uniós költségvetés egy főre vetített legnagyobb befizetői, azt az álláspontot képviselik, hogy a 2027-ig tartó időszakban is állandó legyen a büdzsé, maradjon a bruttó nemzeti jövedelem 1 százaléka a befizetés mértéke.

Ezzel összefüggésben - Németországgal együtt - továbbá ragaszkodnának a Nagy-Britannia kapcsán 1984-ben, a közös agrárpolitikát (KAP) érintően bevezetett kompenzációs mechanizmus megtartásához is.

Mark Rutte holland miniszterelnök véleménye szerint az EU vezetői "nem haladtak sokat" a tárgyalások során. Azt mondta azonban: kíváncsian várja, hogy milyen új javaslatot tesz le az asztalra az Európai Tanács elnöke péntek reggel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a tagállami vezetők megállapodásra juthatnak-e pénteken, Rutte azt felelte: kisebb csodák lehetségesek, de erről nem mer semmi biztosat mondani.

A párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota rövid tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő a viták során határozottan képviselte álláspontját a közös agrárpolitika védelmében.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozót követően közzétett Twitter-üzenetében megismételte országa prioritásait, amelyek szerint megvonás helyett több pénzt kell biztosítani a közös agrárpolitikára és a kohéziós forrásokra.

Jüri Ratas észt miniszterelnök a Politico című brüsszeli hírportálnak nyilatkozva azt mondta, előremutató eredmény várható a kétoldalú megbeszélésektől, általuk "a kép egyre világosabbá válik". Országa készen áll a kompromisszumra a költségvetés mihamarabbi elfogadása érdekében - fűzte hozzá.

Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szóvivője Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy a csúcstalálkozón az uniós tagállamok vezetői előbb ismertették országaik álláspontját a következő hétéves költségvetésről, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének, valamint a tagországi vezetőknek az egymás közötti egyeztetései kezdődtek meg. Charles Michel az éjszaka folyamán folytatja a kétoldalú megbeszéléseket. A csúcstalálkozó pénteken 10 órakor folytatódik - tette hozzá.

Diplomáciai források szerint Michel várhatóan péntek reggel új költségvetési javaslatot mutat be, amely az éjszakába nyúló tárgyalásokon pontosított tagországi álláspontok alapján készül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!